Šta da radite ako vam se u lavabou zadržava voda?

Šta da radite ako vam se u lavabou zadržava voda?

U kupatilu, često nailazimo na zapušen lavabo. Najčešće ovaj problem lako rešavamo, tako što očistimo slivnik od lavaboa i voda je opet prohodna

Ipak, ponekad se dešava da se u lavabou zadržava voda, a uzrok su najčešće naslage od sapuna i raznih preparata, koji pene u kontaktu sa vodom i dovode do zagušenja. 

 • Šta je uzrok zapušavanja lavaboa?

Ako je to slučaj i kod vas, možete pokušati sa nekim, od prirodnih rastvora i tako lavabo učiniti prohodnijim.

Neophodno je da u potpunosti očistite slivnik, ali ponekad je zagušenje mnogo intenzivnije i dublje, pa je potrebno pozvati servis za otpušavanje lavaboa.

Ukoliko ne uspete sami da uradite otpušavanje lavaboa, to znači da je zagušenje ozbiljno.

 Ukoliko je to slučaj i kod vas, najverovatnije će vam biti potrebna profesionalna oprema i osoba koja je stručna i ima licencu za profesionalno otpušavanje lavaboa.

 • Pozovite vodoinstalatere u pomoć

Ukoliko nemate iskustva, radije prepustite problem profesionalcima. Iskusni vodoinstalateri, će doći na vašu adresu, uraditi besplatnu procenu, a kada se ustanovi uzrok zagušenja, onda se mogu postaviti moguće opcije za rešenje ovog problema.

Ipak, kako se ne bi desilo da ponovo imate problem zapušenog lavaboa, veoma je važno da se pridržavate pravih saveta. Jedan od njih je da strogo vodite računa da dlake ne upadaju u slivnik, da se naslage sapuna i drugih preparata kao što je pena za brijanje ne taloži i napravi prepreku, koja dovodi do zagušenja.

 • Ono što dospe u lavabo, može napraviti ozbiljan problem

Ostaci paste za zube takođe mogu napraviti problem i dovesti do toga da morate angažovati stručnjaka za otpušavanje lavaboa.

Iako možete pokušati da lavabo očistite i otpušite sami, jedno je sigurno, a to je da ovaj problem ne možete ignorisati, jer se neče rešiti sami od sebe, sve dok se voda zadržava u lavabou, znači da je došlo do većeg ili manjeg zagušenja.

 • Šta da radite ako živite u zgradi?

Zapušene sanitarije mogu biti mnogo veći problem onima koji žive u stanu, nego onima koji žive u kući. Kada živite u zgradi, zagušenje je moguće čak i u susednim stanovima i u celoj vertikali. Možda niste znali ali nemarnost vaših komšija, može dovesti do toga da se u jednom delu stanova napravi zagušenje, tako da niko ne može da koristi kupatilo. Tada je potrebno utvrditi, gde je tačno nastalo zagušenje i otkloniti zagušenje, koje može da nastane i kod komšije, ali tako da se i vama zapuši lavabo ili neki drugi odvod.

 • Na koji način možemo da znamo u kom stanu je došlo do zagušenja?

Za pravilnu i jasnu detekciju, potrebni su posebni alati. Pre svega, tu su veoma efikasne specijalne kamere za detekciju zagušenja. Ove kamere se razlikuju po tome, na koji način prenose informaciju, a koriste se za sve vrste cevi. Mogu proći duž celih cevi i jasno na ekranu prikazati mesto i stepen zagušenja.Kada se uradi pravilna detekcija, vodoinstalaterima je puno lakše da reše problem, jer ne moraju da razbijaju zidove i mogu locirati problem na jednu manju lokaciju i tu delovati, uz pomoć adekvatnih mašina. Ukoliko je dođlo do zagušenja cele vertikale, tu sasvim sigurno ne pomažu ručni alati, već je potrebno upotrebiti specijalne mašine za odgušenje, koje imaju veliku snagu i moć uklanjanja odgušenja. 

 • Koliko traje mašinsko odgušenje lavaboa?

Samo trajanje intervencije, nije uvek jedostavno predvideti. Uvek je potrebno ostaviti dovoljno prostora, za sve potencijalne problem. Naravno i u toku same intervencije može dođi do određenih problema, oštećenja, napuklih cevi, koje je potrebno zameniti, ukoliko se na kamerama prikaže da su određene cevi oštećene. Sama intervencija može trajati od nekoliko sati, do nekoliko dana. Ipak, vodoinstalaterima je u interesu da posao završe što pre, ali samo kada se ispune svi uslovi i na takav način da svi stanari ostanu bezbedni, tako što mogu opet koristiti kupatilo.

 • Šta je važno da znamo u vezi sa intervencijom mašinskog odgušenja?

Važno je da znamo, da dok traje intervencija, ne možemo koristiti vodu, ni kupatilo. Za to vreme, najbolje je privremeno boraviti kod rođaka i prijatelja, dok se intervencija ne završi. Otpušavanje cele vertikale je veoma kompleksan proces, a može nastati zbog zagušenja lavaboa, ili kade ili wc šolje. Mali problem može prerasti u veći i na taj način je i sama intervencija teža. Kao i u svemu ostalom, važno je voditi računa o tome šta bacamo u odvode, jer to ne odlazi dalje, već se i te kako može zadržati u cevima i vremenom napraviti problem. Kroz cevi može prolaziti samo voda i organski otpad, ali često dospevaju i drugi ostaci koji nisu dobri za odvode, već se talože i prave zakrčenja. Kada je lavabo u pitanju, to su uglavnom dlake, koje nam nenamerno padaju u slivnik,zatim ostaci sapuna, paste za zube, pena za brijanje, ostaci šminke i sve ostalo što može zapušiti cevi. 

Avatar
pkonta
AUTHOR
PROFIL

  Povezane objave

  Preporučujemo

  Top autori