Šta treba da znate o kuhinjskim radnim pločama?

Šta treba da znate o kuhinjskim radnim pločama?

Kuhinjska radna ploča jedan je od najvažnijih elemenata kuhinje. Ove površine moraju biti izdržljive, otporne na toplotu i tečnosti, a uz to treba da zadrže stil koji odgovara dizajnu kuhinje.

Kuhinjska radna ploča jedan je od najvažnijih elemenata kuhinje. Ove površine moraju biti izdržljive, otporne na toplotu i tečnosti, a uz to treba da zadrže stil koji odgovara dizajnu kuhinje. To znači da ćete se malo pomučiti pri odabiru materijala za radnu ploču.

Kakav je raspored radnih elemenata u kuhinji?

Pre nego što se odlučite za materijale, važno je razmotriti raspored kuhinjskih elemenata. Kakvih su boja vaši ormari, koje je veličine kuhinja i da li će kuhinjski elementi moći da izdrže teške materijale poput granita? Da li vam je potreban izrez za sudoper? Koji je najveći pojedinačni komad materijala potreban za radne ploče? Ovo je samo nekoliko pitanja o kojima treba razmisliti pre kupovine kuhinjske ploče.

Koliki vam je budžet na raspolaganju?

Kada isplanirate kako će kuhinja da izgleda i odlučite se za materijal, razmislite i o drugim troškovima osim samog materijala. Da li postoje troškovi isporuke ili ugradnje? Da li je sve to uračunato u redizajn kuhinje?

Često se pojedini troškovi potkradu i onda stigne račun koji bude pravo iznenađenje, zato na vreme se pobrinite za sve.

Koji materijali su najpogodniji?

Život u 21. veku doneo nam je brojne pogodnosti. Nove tehnologije učinile su svoje, a kada govorimo o uređenju kuhinja asortiman materijala koji je potrošačima na raspolaganju nikad nije bio veći. Od klasičnog tvrdog drveta do raskošnog granita, pa čak i žilavog nerđajućeg čelika, sve je dostupno sada i odmah. A evo nekih materijala koje treba uzeti u obzir pri odabiru radne ploče u kuhinji.

Mermerne radne ploče za kuhinje

Granit, krečnjak, mermer i basalt samo su neki od materijala o kojima treba razmišljati. Granit je sinonim za luksuz i dostupan je u širokom spektru boja. Posebno su interesantne mermerne radne ploče za kuhinje, jer su jedinstvene, a njihovom ugradnjom kuhinja dobija poseban i autentičan dizajn.

Granit je popularan i kada je u pitanju klasični dizajn, a ne samo kod savremeno uređenih kuhinja. Veoma je izdržljiv i prostoru daje posebnu notu i zato je idealan za svaku kuhinju. Može se koristiti u svim delovima kuhinje, uključujući i deo oko sudopera i šporeta.

Unikatne kuhinjske radne ploče od kamena

Kamen je žilav i otporan je na toplotu i ogrebotine. Otporan je i na većinu mrlja i tečnosti. Vino i limunske kiseline mogu oštetiti kamen ako se predugo zadrže na površini. Ako odaberete kamen koji je porozan, onda ga obezbedite kako biste na vreme sprečili prodiranje tečnosti i ugrožavanje kamene radne ploče.

Ipak, pre kre kupovine ovih radnih površina, treba valjano razmisliti o ceni kamena. Nije najpristupačnija opcija, a i ako vam kamen pukne ili se polomi, mora u celosti da se menja. Šanse za pucanje kamena su veoma male, ali ako dođe do oštećenja, onda zamena ovih radnih površina može prilično da košta.

Staklena radna ploča za manje kuhinje

Staklene radne površine su često prvi izbor potrošača, a posebno se preporučuju u manjim kuhinjama jer doprinose da prostor izgleda veće. Iako nije najtrajniji materijal, jasno je da se mora pažljivo tretirati, jer u suprotnom može doći do oštećenja i pucanja stakla. Zbog toga se neki potrošači odlučuju za upotrebu stakla na jednom delu radne površine.

Kaljeno staklo je otporno na toplotu i tečnosti uključujući i kiseline. Međutim, zbog svih ovih kvaliteta lako se može ogrebati, a to onda znači da je potrebno redovno polirati staklene radne površine kako bi se zadržao minimalistički, savremeni sjaj.

Avatar
Luka
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave