Trikovi u kuhinji koji će vam promjeniti život

Trikovi u kuhinji koji će vam promjeniti život

Postoje neke stvari u životu koje su vam, da ste ih znali ranije, mogle uštedjeti mnogo vremena i truda. Vjerujemo da i vi, poput ostalih domaćica, provodite mnogo vremena smišljajući obroke, planirajući kupovine i spremajući hranu za ukućane i to se nekada čini kao pravi posao koji vas iscrpljuje i fizički i psihički (ali za koji ne dobijate platu).

Neki od trikova koji se nalaze u ovom tekstu namijenjeni su svima – onima koji rade od kuće i jedva stignu da nešto pripreme, zaposlenim mamama koje pravo sa posla trče kući ne bi li pripremile obroke za svoje najmilije, onima koji se profesionalno ili amaterski bave kuhinjom i uživaju u tome. Jednostavno, tu je lista trikova u kuhinji koji će vam promjeniti život i uštjedeti vrijeme (a nekada i živce) za mnoge druge aktivnosti u kojima ćete zaista da uživate.

Šta kada se kuvana jaja teško ljušte?

Koliko ste samo puta bili u situaciji da pokušate da oljuštite jaje, a ljuska se toliko zalijepi za bjelance da na kraju bacite više od pola? Vjerovatno već znate onaj trik da dodavanje malo sirćeta u vodu u kojoj kuvamo jaja pomaže da ih izbjelimo ako želimo da ih dekorišemo kasnije. Ali, da li ste znali da dodavanje malo sirćeta u vodu prilikom kuvanja jaja pomaže da se ljuska lakše oljušti? Sledeći put kada budete kuvali jaja, probajte ovaj trik i uvjerite se da radi.

Na istu ovu temu, ako su vam za određeni recept potrebna jaja na sobnoj temperaturi, možete ih brzo zagrijati tako što ćete ih staviti u činiju i prekriti ih veoma toplom (ne vrelom) vodom. Ostavite ih da tako odstoje oko 5-10 minuta dok pripremate ostatak recepta.

Ne bacajte ostatke od sosa

Niko ne voli da baca hranu, ali ponekad je to teško spriječiti, posebno kada određeni recept zahtijeva npr. pola šolje paradajz sosa, ali se u trgovinama prodaje samo tetrapak od pola litre. U suštini, ovo možete učiniti sa domaćim umacima, kao i sa bilo čim iz tetrapaka ili od ručka što ne potrošite. 

Tu na scenu stupaju ugradni frižideri. Ostatke jednostavno zamrznite u posudi za kockice leda, a zatim, kada se zalede prebacite ih u kesu za zamrzavanje. Kockice vadite po potrebi i samo ih dodajte u tek skuvane testenine ili rižu. Ovo možete učiniti i sa svježim peršunom i začinima kada su vam potrebni za supu.

Šta kada zelena salata uvene?

Plastične kese već opranih i gotovih listova salate su nekada zaista zgodne za brz ručak, ali njihova svježina uopšte ne traje dugo, čak ni u frižideru. Isto je i sa zelenim salatama koje stoje u kesi. Ako vam se desi da salata počinje gubiti hrskavost, ne dozvolite da propadne i da je samo bacite. Umjesto toga, stavite ih u tavu s malo maslinovog ulja ili maslaca, bijelog luka i začina i propržite. Ovo posebno dobro funkcioniše sa matovilcem ili rukolom i mladim spanaćem. Ukus je fantastičan.

Kako da vam krompir ne potamni?

Nekada je najbolje pripremiti obroke unaprijed da biste sutra imali više vremena za ostale aktivnosti u toku dana. Ako želite da ogulite krompir unaprijed, jednostavno ga prelijte hladnom vodom kako ne bi potamneo. Ako ga ostavite preko noći u frižideru ovako, sutradan će biti fantastičan za pire, jer će upiti vodu i omekšati.

Napravite lažni frižider

Ako pravite neko porodično okupljanje ili zabavu, uvijek je muka naći dovoljno prostora u frižideru za sva pića. Uštjedite prostor u frižideru za hranu tako što ćete piće staviti u velike lavore, kante ili zdjele napunjene slanom ledenom vodom. So će uzrokovati pad temperature, dajući vam ledeno hladne napitke u nekoliko sekundi.

Brzo otapanje maslaca

Vrlo često nam se dešava da zaboravimo da izvadimo maslac iz frižidera da omekša, kada je potrebno za spremanje određenog jela, zar ne? Maslac možete brzo omekšati na sobnoj temperaturi, tako što ćete ga narezati na kockice i ostaviti na radnoj površini 10 minuta. Kockice će se mnogo lakše omekšati nego cijelo parče maslaca. 

Izvucite više soka iz voća

Sljedeći put kad vam zatreba svježi sok od limuna (možda za neki od recepata) isprobajte ovaj savjet koji koriste u restoranima i kafićima. Limun zagrijte u mikrovalnoj pećnici 7-10 sekundi. Zatim ga kotrljajte naprijed – nazad ispod dlana na kuhinjskom pultu. Kad ga iscijedite, dobićete više soka uz mnogo manje napora. Probajte ovaj trik sa bilo kojim drugim voćem, a najviše uspjeha ćete postići sa citrusima!

Probajte neke od ovih savjeta za uštjedu vremena i javite nam utiske ili neke od vaših trikova koje već primjenjujete, a promenili su vam život. Vrijeme provedeno u kuhinji zamijenite vremenom provedenim sa prijateljima i porodicom.

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori