Uređenje kuhinje – radne ploče za kuhinju

Uređenje kuhinje – radne ploče za kuhinju

Izrada i opremanje kuhinje jedna je od prvih stavki na listi za opremanje stana, bilo da je reč o novogradnji ili starijem stanu, kojem je neophodna adaptacija. Kuhinja je ujedno i najveća investicija, kako navode arhitekte i dizajneri enterijera, posebno ako se vlasnici stanova vode mišlju da sve drugo u stanu ima kraći rok trajanja.

Ipak, uslovi života savremenog čoveka rezultirali su  i promenom pozicije, namene i mera kuhinja u novogradnji. Tako je kuhinja i postala primarno pitanje kada se govori o uređenju stambenog objekta.

Otvorena kuhinja u sklopu dnevnog boravka ili poluotvorena kuhinja kraj samog ulaza u stan – načini su projektovanja modernih stanova u novogradnji širom Srbije. Ovakav raspored zahteva i posebno angažovanje tokom osmišljavanja izgleda same kuhinje, a potom i njene izrade. Sve ovo nije nimalo jeftino. Celokupno projektovanje i izgradnja neretko iznesu i više od 1000 evra.

Dizajneri enterijera savetuju, ukoliko se neko odluči za tamnije boje u kuhinji, što je sada moderno, da se ostavi jedan deo zida kuhinje u beloj boji ili, ukoliko ima prozor u kuhinji, da ga istakne. Na taj način tamnije boje dolaze do pravog izražaja. Vizuelne pregrade koje odvajaju kuhinju od trpezarijskog stola ili prostora dnevnog boravka, takođe su idealno rešenje za organizaciju prostora. U poslednje vreme ljudima su jako zanimljivi i šankovi sa dve stolice, što je dovoljno da se kreiraju zasebne celine u jednom velikom prostoru.

Kuhinje po meri

Prednost kuhinja po meri ističu i vlasnici privatnih firmi koje se bave izradom pločastog nameštaja. Kao najveću prednost naručivanja, umesto kupovine gotovih elemenata, navode to što izrada po meri omogućava da se iskoristi svaki centimetar prostora.

Danas su u ponudi i takozvane LG ploče, koje se izliju tako da nema prostora između elemenata koje treba pokrivati lajsnama, čime će biti iskorišćen svaki ćošak kuhinje. One daju posebnu lepotu kuhinjskom prostoru i ukoliko se boja i dizajn uklope sa bojom kuhinjskih polica, dobija se efikasan kolorit, koji kuhinju čini jednom od omiljenih stambenih prostorija. Jedna od prednosti ovih ploča je i ta što su jako izdržljive, pa je, prilikom eventualnog oštećenja, dovoljno da se samo išmirglaju, tako da se dobije potpuno nova ploča. Takođe, nisu jeftine, ali su dugotrajne.

Cene kuhinja po meri

Ukupna cena ovakve jedne kuhinje zavisi od odabranih materijala, ali i od kvadrature koju će ona pokrivati. Ostali faktori su i brojevi pregrada, fioka, mehanizama za otvaranje i zatvaranje, ali i broj ručica na vratima. Takođe, vrsta i debljina radne ploče za kuhinju, koja se kreće od 3 do 15 centimetara utiče na cenu, u zavisnosti od materijala od kog se proizvodi. Ukoliko je u pitanju kuhinja od najobičnije univer ploče, tu je cena od 120 do 150 evra po metru dužine. Ako se radi o medijapanu, ta cena je od 300 do 500 evra po metru dužnom. Najskuplje su kuhinje izvedene od drveta i kreću se od 400 do 550 evra po dužnom metru.

Uz kuhinje po meri idu i moderni ugradni elementi. Tu su ugradna ploča za kuvanje u kombinaciji stakla i keramike, kao i ugradne rerne.

Avatar
Luka
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave