Zašto treba koristiti stolnjake i podmetače?

Zašto treba koristiti stolnjake i podmetače?

Iako možda nisu uvek pri ruci prilikom postavljanja stola, podmetači i stolnjaci imaju praktičnu i estetsku svrhu.

Iako možda nisu uvek pri ruci prilikom postavljanja stola, podmetači i stolnjaci imaju praktičnu i estetsku svrhu. Oni štite površine trpezarijskog stola od ekstremnih temperatura i mrlja, a to je posebno važno za očuvanje mermera, kamena ili lakiranog drveta. Silikonske mušeme su takođe odlične za poneti, tačnije za tzv. otvorene trpezarije kako bi prekrivač za piknik bio čist i postojan.

Svakako, stolnjak može delovati kao privremena prepreka između tanjira sa hranom i vašeg kuhinjskog nameštaja, a često su stolnjaci takvi da ih je teško održavati čistim. Stolnjaci, međutim, imaju mogućnost da zaklone vaš sto, istovremeno stvarajući formalnost za obroke. Međutim, evo nekoliko saveta kako pronaći najbolje podmetače i prostirke za sto za trpezariju.

Šta treba uzeti u obzir prilikom kupovine stolnjaka i podmetača?

Kada stvarno razmislite, kupovina podmetača nije nimalo lak posao. Pri odabiru pravih podmetača za trpezarijski sto ili terasu, moraćete da uzmete u obzir nekoliko stvari, uključujući materijal od kojeg su napravljeni, ko će ih koristiti i koliko često.

Materijali od kojih se prave podmetači i stolnjaci

Stolnjaci mogu biti izrađeni od različitih materijala. Neki sadrže mešavinu pamuka, poliestera i plastike ili PVC-a, silikona, kože i prirodnih biljnih proizvoda poput trske ili pruća. Koji god materijal da odaberete, trebalo bi da bude dovoljno debeo da zaštiti vašu radnu površinu od otpadaka i da ima određena svojstva koja će poslužiti za toplotnu izolaciju.

Takođe treba da utvrdite da li će se materijal lako očistiti.

Velika toplota ume da bude nezgodna za one koji poseduju lakirani drveni sto. Postavljanje vrele posude na drveni sto može rezultirati neuglednim belim tragom ili mrljom koja ostaje na površinu. Iako je moguće ukloniti mrlju, njeno čišćenje je teško i oduzima puno vremena.

Ako drveni sto ima lakiranu završnu obradu, potražite podmetače sa snažnom izolacijom. Podloge od silikona su posebno efikasni izolatori, ali i drugi materijali mogu takođe da posluže u zavisnosti od tkanja i debljine stolnjaka.

Koliko često ćete koristiti stolnjake?

Za mnoge su stolnjaci prikladni samo kada društvo dođe na večeru. Ali dobra je ideja da se koriste pri svakom obroku.

Koju god vrstu stolnjaka izabrali, najvažnije je da se oni lako peru i čiste. Ako je materijal koji se koristi za njihovu izradu otporan na mrlje, verovatno ćete morati da napravite kompromis u pogledu njegove elegancije. Na primer, PVC i silikon mogu biti otporni na mrlje i lako se čiste, ali se smatraju manje modernim od pamučnih i papirnih prekrivača za sto.

Najbolji stolnjaci za dom

Vodootporni silikonski podmetači napravljeni su od silikonskih čestica što ih čini sigurnim za celo domaćinstvo. Silikonske mušeme štite površine od tečnosti, ogrebotina i toplote. Nisu lepljive, ne klize i otporne su na temperaturu i do – 40 stepeni.

Ove silikonske prostirke mogu se očistiti ručno, ali se mogu prati i u mašini za pranje posuđa. Kao bonus, imaju mnogo različitih upotreba, pa mogu da posluže i kao podloga za pečenje, podloga za frižider, kao zaštitnik za radnu površinu, podloga za mikrotalasnu pećnicu, obloga pećnice, kao jastučići koji otporni na toplotu, podmetač za kućne ljubimce, kao podloga za sto ili računarski podmetač, a mogu da posluže i podloga u ormaru za cipele.

Avatar
Luka
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave