LifestyleMagazinVideoZanimljivostiZdravlje

Opasni aluminijum: čuvajte se praška za pecivo, šlaga za kafu, piva…

Poznato je da je aluminij neurotoksičan i da hronična izloženost tom elementu povećava rizik nastanka neuroloških bolesti, uključujući demenciju, autizam i Parkinsonovu bolest.
Nova britanska studija prvi put dokazuje i neposrednu povezanost između Alzheimerove bolesti i visokog sadržaja aluminija u mozgu, piše Slobodna Dalmacija.

Aluminij je za centralni živčani sistem isto što i cigareta za pluća, tvrde stručnjaci, koji su saglasni da otrovni metali oštećuju moždano tkivo te uzrokuju oksidacijski stres i neurodegenerativne bolesti.
Danas smo suočeni s porastom učestalosti Alzheimerove bolesti što je direktna posljedica veće izloženosti aluminiju kojeg se naše tijelo teško može osloboditi. Budući da aluminij nije potreban ni za jedan biološki proces u našem organizmu, treba se truditi da ga unosimo u što manjim količinama.

Na vezu između izloženosti aluminiju i nastanka neuroloških bolesti upozoravale su i brojne ranije studije. No, naučnici Sveučilišta Keele u Velikoj Britaniji su nedavno utvrdili da je u mozgu umrlih zbog Alzheimerove bolesti bila prisutna velika količina aluminija s kojim su došli u dodir na radnom mjestu ili na neki drugi način.

Koji proizvodi ga sadrže?

Među proizvodima koje svakodnevno kupujemo i za koje postoje dokazi da sadrže aluminij su:

  • hrana (prašak za pecivo, brašno pomiješano s praškom za pecivo, sol, mlijeko u prahu, šlag za kafu, pekarski proizvodi, juhe, pivo, vino, čokolada, biljni čajevi, sredstva za zgrušavanje, boje…)
  • lijekovi (za smanjivanje želučane kiseline, protiv bolova, proljeva i drugi, te prehrambeni dodaci kao što je magnezij i stearat),
  • cjepiva (protiv hepatitisa A i B te dječjih bolesti kao što su difterija, tetanus, veliki kašalj, dječja paraliza i druga),
  • kozmetika i proizvodi za ličnu higijenu (antiperspiranti, dezodoransi – uključujući kristale soli koji sadrže aluminij; losioni, kreme za sunčanje i šamponi),
  • ambalaža (folije, konzerve, ambalaža različitih sokova i plastične bočice za vodu).

Svi ovi proizvodi dolaze u dodir s aluminijem preko alata koji se koriste tokom proizvodnje.
Najveće količine aluminija izmjerene su u proizvodima koji su pakirani u aluminijsku ambalažu kao što su npr. pekarski proizvodi. Stručnjaci su utvrdili da se približno jedan posto aluminija kojeg unosimo oralno apsorbira u organizmu, dok se preostali dio izlučuje kroz probavni sistem pod uvjetom da je zdrav i da normalno funkcionira.

Ne pripremajte hranu u alufoliji!

Stručnjaci savjetuju da ne koristite aluminijsku foliju prilikom kuhanja ili pečenja, jer se na taj način značajno povećava sadržaj aluminija u hrani. Tako je jedna studija iz 2006. godine utvrdila da je u crvenom mesu kuhanom u alufoliji, sadržaj aluminija povećan s 89 na 378 posto, a piletine sa 76 na 214 posto!
Količina aluminija koja je prilikom kuhanja prešla u hranu bila je proporcionalna vremenu i temperaturi kuhanja.

Kako se osloboditi aluminija?

Kad aluminij jednom uđe u naša tkiva teško ga se osloboditi. No, postoje načini na koje se taj proces može ubrzati. Naš organizam se u suzbijanju oksidacijskog stresa koji uzrokuju brojne štetne tvari, pa tako i aluminij, oslobađa uz pomoć različitih antioksidansa. Jedan od najsnažnijih je glutation (GSH), peptidna molekula koju proizvode sve stanice u našem tijelu. Budući da je naš organizam sve izloženiji oksidacijskom stresu zbog zagađenja, stresa, utjecaja toksina, lijekova, zračenja…. snižava se i razina glutationa.
Što se tiče hrane bogate sumporom na prvom mjestu su svakako luk i češnjak, te proteini iz mesa.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.