Planirate zajednički život? Odluke koje morate zajednički da donesete

Planirate zajednički život? Odluke koje morate zajednički da donesete

Početak zajedničkog života sa partnerom je nesumnjivo velika odluka, koja sama po sebi otvara jedno novo životno poglavlje i zahteva mnogo prilagođavanja.

Početak zajedničkog života sa partnerom je nesumnjivo velika odluka, koja sama po sebi otvara jedno novo životno poglavlje i zahteva mnogo prilagođavanja. Ma koliko skladna vaša veza bila, spram čega pretpostavljate i skladan zajednički život, postoje određeni faktori koji će ga učiniti takvim, odnosno suprotno. Pojedinosti u okviru vaše svakodnevice i u vezi sa vašim planovima za budućnost svakako bi trebalo da budu stvar dogovora i ukoliko ih prepustite slučaju i podrazumevate, može doći do nepotrebnih nesuglasica, koje mogu narušiti idilu koju očekujete. U ovom tekstu se stoga bavimo zajedničkim odlukama koje morate da donesete pre no što otvorite vrata ove nove etape života i počnete sa partnerom da delite zajednički prostor, obaveze i rutine.

Zajednički životni prostor: Prioriteti i kompromisi

Životni prostor utiče na svakodnevicu na brojne načine i prilikom planiranja zajedničkog života ova odluka je svakako prvi kamen spoticanja koji biste morali prevazići zajedničkim snagama. Pre same potrage za idealnim zajedničkim kutkom, trebalo bi, spram liste prioriteta koju ste načinili, da odlučite da li ćete tragati za kućom ili su za vas najbolji stanovi, prodaja ili iznajmljivanje, te i da li ćete se fokusirati na konkretnu lokaciju ili ćete primat dati kvadraturi i sobnosti. Ovo je vrlo važan korak, te je nužno imati u vidu potrebe oba partnera, počev od prilagođavanja svakodnevnim obavezama, pa do određenih rutina i planova za budućnost. Ukoliko planirate porodicu, svakako ćete želeti da vaš novi dom bude u blizini škole, vrtića, parka, a ako vas zaposlenje vezuje za dve različite i međusobno udaljene lokacije, tražićete kuću ili stan koji podrazumeva i saobraćajne veze koje će odgovarati obema stranama. Ukoliko se odlučite za život u kući, moraćete doneti odluku da li će te graditi tradicionalnu, montažnu ili 3D štampanu kuću. U ovom domenu će oba partnera činiti i određene kompromise, te se nemojte slepo držati određene ideje o idealnom domu, ukoliko je ona u sukobu sa realnim potrebama vašeg partnera.

Planiranje finansija: Režije, nabavke i budžet

Finansijski problemi postaju i problem među partnerima onda kada se ignorišu ili kada se do njih dolazi neracionalnim pristupom mogućnostima, te i kada su posledica nepravilnog rasporeda ukupnih primanja. Ukoliko obaveze u ovom pogledu preuzme samo jedan pratner, može doći do frustracija i naposletku do toga da jedno drugome zamerate s jedne strane na troškovima, a sa druge strane na netransparentnosti i neupućenosti u troškove. Vrlo je važno da pre stupanja u zajednički život povedete otvoren razgovor u vezi sa primanjima i odlučite na koji način ćete pristupiti rasporedu prihoda i rashoda. U zavisnosti od toga da li oboje imate redovna primanja, te i od njihove visine, kao i brojnih drugih faktora, možete se odlučiti za takozvanu zajedničku kasu ili rasporediti obaveze u vezi sa ovim segmentom održavanja domaćinstva, te će jedan partner podmirivati troškove režija, a drugi troškove redovnih nabavki. Ukoliko samo jedan od partnera zarađuje, načinite plan u okviru kojeg će drugi preuzeti na sebe obaveze održavanja higijene domaćinstva i pripreme obroka, te na taj način dati svoj doprinos zajednici koju ste formirali.

Održavanje domaćinstva: Kuvanje i higijena

U vezi sa prethodno rečenim, održavanje higijene doma i priprema obroka bi trebalo takođe da bude stvar dogovora, te ćete pri rasporedu ovih obaveza uzeti u obzir poslove obaveze, naviike i lične sklonosti oba partnera. Ovo je svakako stavka koju je važno iskristalisati pre početka zajedničkog života, te bi bilo najbolje da ove obaveze, kao što je već rečeno, preuzme partner koji nije u radnom odnosu, a ukoliko su oba partnera zaposlena, pronađite način da ih rasporedite spram radnog vremena i ostalih navika. Ukoliko je jedan od partnera veštiji u pogledu kuvanja, neka drugi preuzme na sebe pranje sudova, a postoji i sjajna mogućnost da ove obaveze obavljate zajedno i od toga načinite zajedničku aktivnost, u koju ćete se rado upuštati uz razgovor i šalu.

Rešavanje problema: Nesuglasice i kultura razgovora

Pre no što se upustite u zajednički život, važno je da povedete otvoren razgovor u vezi sa rešavanjem svih eventualnih problema koji mogu stati između vas i partnera. Obrazujte dobru kulturu razgovora i dogovorite se u vezi sa deljenjem kako dobrog, tako i manje dobrog u vašoj vezi. Važno je da uzmete u obzir da faza medenog meseca ne može trajati zauvek i da svakodnevica može dovesti do određenih neslaganja, o kojima je važno razgovarati blagovremeno i bez zadrške, ne bi li ona naposletku bila rešena i da biste održali sklad koji odlikuje vašu vezu. Sasvim je prirodno da neki od partnera prosto ima loš dan, da mu ponekad smetaju sitnice, ali i da po stupanju u zajednički život uvidi da mu neka od navika druge strane prosto ne odgovara. Ovo nije znak da vaša ljubav jenjava ili da vaša veza kreće u neželjenom pravcu, već je potrebno o ovome govoriti pre no što dođe do frustracija. Ukoliko se držite dogovora da otvorenost bude jedna od odlika vašeg odnosa, zasigurno će pred vama biti budućnost ovenčana lepim trenucima i idilom.

Stupanje u zajednički život sa partnerom znači upravo deljenje svega onoga što čini život, počev od krupnih koraka ka zajedničkoj budućnosti, pa do sitnih stavki u oviru svakodnevice. Nemojte nijedan segment života uzimati zdravo za gotovo i prepuštati slučaju, već se potrudite da do sviih rešenja dolazite udruženi, kroz dogovor i uz razumevanje.

Avatar
LjiljanaB
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave