Psihologija poklanjanja – šta se krije iza poklona koje dajemo

Psihologija poklanjanja – šta se krije iza poklona koje dajemo

Nije tajna da pokloni u sebi nose mnogo simbolike. A kako ih biramo? Zašto uopšte poklanjamo simbole i šta se krije iza toga? Saznajte.

Nije tajna da pokloni u sebi nose mnogo simbolike. A kako ih biramo? Zašto uopšte poklanjamo simbole i šta se krije iza toga? Saznajte.

Psiholozi su se ozbiljno bavili ovom temom i postoji čitav niz naučnih istraživanja o psihologiji poklona.

Način na koji biramo poklon, ali i način na koji je poklon upakovan – mogu mnogo da znače onome ko poklon prima.

Zašto poklanjamo?

Potreba za poklanjanjem nije novotarija niti je izmišljena zarad konzumerizma.  Ova potreba postoji od davnina i bila je prisutna još kod naših davnih predaka. Primera radi, istraživači smatraju da su pećinski ljudi davali jedni drugima poklone u vidu neobičnog kamenja ili životinjskih zuba.

Pa šta je to što nas od davnina nagoni na ovaj gest?

Suština je u povezivanju sa osobom kojom dajemo poklon.

Međutim, to nije jedini razlog zašto poklanjamo, a neke od motiva baš i nećemo rado priznati.

Pokloni dajemo i kao

 • znak ljubavi i pažnje
 • simoličku komunikaciju
 • da dobijemo nešto za uzvrat

U nastavku više o tome.

Simbolika poklona i njen značaj – kako dobiti ideju za poklon

Da li vam se ikad desilo da se pri izboru poklona zapitate šta će ta osoba da misli o vama kada primi poklon i kakvu poruku šaljete. Primera radi, ako kupite nekome preparat za mršavljenje, možda šaljete poruku: “Nisi dobar takav kakav jesi – promeni se. “Realno, to nije poruka koju neko želi da primi uz dar.

Izbor poklona nije težak onda kada provodite puno vremena sa nekom osobom i ako je pažljivo slušate dok govori. U nekom trenutku reći će vam dosta o svojim potrebama. Međutim, kada je u pitanju neko ko vam nije toliko blizak, ideje za poklone mogu da presuše.

Tada možete doći u neku od sledećih situacija:

 • pogodite pravi poklon i unapredite vaš odnos
 • kupite neki skroz pogrešan poklon, pošaljete pogrešnu poruku i udaljite se od te osobe
 • poklonite novac – koji je uvek potreban, ali je jedina simbolika koju nosi da se baš i niste potrudili mnogo oko poklona.

Međutim, ima onih poklona koji su uvek dobrodošli, rado prihvaćeni i nikad ne šalju pogrešnu poruku. Ideje za poklon u vidu čokoladnih ili slatkih poklon paketa su odličan primer kako da nepogrešivo poklonite pravu stvar.

Značaj i simboliku poklona ne bi trebalo uzimati olako, jer su neka istražvanja pokazala da su mnoge veze među ljudima nakon nekog poklona pogoršale, a pojedine su se i završile.

Kako da ideja za poklon ne omane?

Pored toga što uvek možete pokloniti kutiju slatkiša, imajte na umu i sledeće osobine poklona:

 • da li je promišljen
 • da li je poželjan. 

Idealno je da bude i jedno i drugo.

Primera radi, novac nije promišljen, ali je koristan.

Sa druge strane, kutija posebnih čokoladnih dražeja i bombona neobičnih ukusa i izgleda može biti i promišljena i poželjna.

No, novac možete učiniti i promišljenim uz malo truda. Recimo, u kineskoj kulturi poklanja se u crvenoj koverti koja simbolizuje sreću.

Drugim rečima – ne računa se samo poklon, nego i pakovanje mnogo govori o njemu.

Reciprocitet u poklanjanju

Ono što malo ko od nas želi da prizna, jeste činjenica da je motiv poklanjanja često – da i mi dobijemo poklon za uzvrat.

Ovo se često koristi i u psihologiji prodaje. Primera radi, uz kupljen osnovni proizvod, dobijete gratis neki koji ga dopunjava. To može biti sitnica, ali će u našem mozgu pokrenuti potrebu za reciprocitetom – da uzvratimo dobijenu pažnju na neki način ( recimo, češćim kupovinama).

Slično je i sa poklonima koje poklanjamo drugima – poklanjamo jer očekujemo da nam se istom merom vrati ( recimo za rođendan)

A da li znate da na lestvici motiva za kupovinu poklona sam vrh zauzimaju naše sopstvene želje? Često drugima kupimo ono što sami želimo da imamo, ali nikad ne kupimo. Imajte to na umu kada vam neko poklanja  kutije pune slatkiša. Vratite to ponekad. Nećete pogrešiti. Najbolje slatkiše upakovane tako da šaljete poruku „Značiš mi“ možete nači na candyuniverse.rs

U ovako motivisane poklone spadaju i oni kojima se simbolično nekome izražava zahvlanost na nečemu što je činio ili čini za nas. U ovom slučaju ne gledamo da dobijemo za uzvrat, nego da uzvratimo za ono što smo dobili.

Empatija u poklonima

Jedan od motiva za poklanjanje jeste i da drugima ulepšamo trenutak, učinimo njihovu sreću još većom i pokažemo da se radujemo njihovoj sreći. No ponekad se i tu kriju dublji motivi koji su ipak više orijentisani ka nama nego ka onome ko prima poklon. Očekujemo nešto za uzvrat?

Ne uvek.

Nekad samim davanjem dobijemo puno.

Primera radi, dobrotvorni rad i donacije su vid poklanjanja u kojem ne očekujemo ništa za uzvrat. Ipak, mnogi smatraju da iza toga stoji potreba da se osećamo dobro.

Biti dobar i činiti dobro drugima stvara u nama osećaj zadovoljstva i poplavu dopamina – hormona koji stvara taj osećaj u nama.

U principu, ovde poklanjamo ne toliko zbog empatije, nego jer to čini da se mi osećamo dobro.

Pokloni za specijalne prilike

Poklanjanje nije uvek motivisano nekim psihološkim okidačem. Nekad su u igri i društvene norme i običaji. Tako je sa poklonima za specijalne prilike kao što su:

 • pokloni za rođendan
 • novogodišnji pokloni
 • pokloni za 8. mart
 • darivanje za Dan zaljubljenih
 • i sve ostale prilike u kojima se obeležava neki dan ili dogođaj.

Ovo su situacije koje su uobičajeni društveni motivi za poklanjanje. E sad,  izbor i ideja za poklon u igru uključuju i psihološke motive. Svi mogu biti prisutni, u zavisnosti od toga kome poklanjamo – od iskazivanja ljubavi, želje za povezivanjem na nekom dubljem nivou pa do reciprociteta.

Društevene mreže i kako izgledamo u očima drugih

Svakako, ne smemo zanemariti da je i motiv poklanjanja evoluirao od pećinskog čoveka do danas.

U današnje vreme, društvene mreže igraju veliku ulogu u našim životima. Poklanjanje često za motiv ima i to – očekujemo da se osoba koja primi poklon njime pohvali na društvenim mrežama i tako uveća naš osećaj da radimo dobru stvar. Ujedno, ovako gradimo i sliku koju drugi imaju o nama.

Potreba da budemo prihvaćeni i pre svega cenjeni danas je jedan od moćnih motiva poklanjanja.

Poklonite iskustvo

Istraživanja Univerziteta u Torontu pokazala su da darivanje neke vrsta iskustva mnogo jače povezuje ljude ( što je negde i razlog poklanjanja) nego materijalne stvari. Jedan od razloga je i to što ovakav poklon okidač za više emocija odjednom. Tako se dublje urezuju u pamćenje.

Na primer, ako poklonite nekome vožnju paraglajderom, pored sreće ( pod uslovom da je ovo poželjan poklon, razume se) izazvaćete i navalu adrenalina. Naravno, ne morate da idete u krajnosti sa ovim. I karte za koncert su iskustvo koje izaziva emocije, ali i kutija čokoladnih slatkiša , jer aktivira čula ukusa koja se dugo pamte.

Sve u svemu, poklanjanje postoji od davnina. Možda su se pokloni menjali, ali onaj osnovni motiv koji nas navodi da dajemo poklone je ostao nepromenjen.

Avatar
Candy
AUTHOR
PROFIL

  Povezane objave

  Preporučujemo

  Top autori