5 novogodišnjih odluka koje stvarno možete da ostvarite

5 novogodišnjih odluka koje stvarno možete da ostvarite

Kraj godine je najčešće vreme kada pravimo nove planove i rezolucije za sledeću. Bilo da želite da usvojite neku novu naviku, ili se rešite postojeće, evo kako možete da ih se pridržavate.

Kako se bliži kraj godine, sve više tonemo u spiskove odluka koje želimo da unesemo u svoj život u narednoj godini. Ukoliko se prisetimo spiskova iz prethodnih godina, videćemo da nismo promenili svoj život iz korena te je potrebno da budemo malo realniji ovog puta.

Kako biste bili sigurni da ćete se zaista držati obećanja koja zadate sebi, potrebno je da ona budu ostvariva i da vas guraju ka boljem rezultatu. Izbegavajte odluke za koje nećete imati novca ili vremena jer će vam one samo stvoriti stres na kraju godine kada shvatite da niste uspeli da promenite svoj život. Pre nego što krenete sa velikim promenama, razmislite o nekim manjim, a značajnijim koje će vam pomoći da se unapredite u narednoj godini.

Jedite zdravije

Ova odluka uticaće na nekoliko stvari u vašem životu i doneće vam samo potitivne promene. Za početak, možda i najvažniji aspekt ove promene, jeste bolje zdravstveno stanje koje će biti uzrokovano zdravom ishranom. Veći unos voća i povrća učiniće vaš organizam zdravijim i uticaće ne samo na vaš organizam, nego i na izgled, dajući lepši sjaj vašoj koži. Ne morate skroz da se odvikavate slatkiša, ali probajte da ih napravite sami uz pomoć zdravih namirnica i sa manje šećera. Ono što treba da izbacite su gazirani sokovi i brza hrana jer su upravo ove namirnice problematične i stvaraju više problema od viška kilograma.

Počnite da volontirate

Bilo koji volonter će vam ispričati bezbroj priča i iskustava koje je stekao tokom volontiranja i ubrzo ćete videti zašto je ovo najbolji način za provođenje slobodnog vremena. Postoji veliki broj organizacija koje nude volontiranje širom sveta te ovo može biti odličan način da putujete svetom i upoznajete druge kulture. Volontiranje se uglavnom odvija u nekoliko kategorija te ćete lako moći da se odlučite za onu koja vam najviše odgovara i u kojoj ćete se najbolje snaći. Ukoliko volontiranje na mestu koje je toliko udaljeno od vaše kuće nije za vas, pronađite neku organizaciju u vašoj okolini i pružite pomoć nekome kome je to zaista potrebno.

Naučite nešto novo

Sigurno postoji veliki broj stvari koje ste celog života želeli da naučite i što više prolazi vreme, to vam sve više pada entuzijazam. Kako vam se to ne bi dogodilo, odlučite se za jedan kurs koji ćete upisati i istrajati da ga završite. Raspitajte se koja inovativna škola engleskog jezika pruža najveći izbor kurseva i pronađite onaj koji će odgovarati vašim potrebama. Pored toga, kursevi fotografije su uvek popularni i korisni te će vam pružiti mnogo više od lepih slika na društvenim mrežama. Sa druge strane, ukoliko vas je muzika uvek privlačila, opredelite se za jedan instrument i probajte da savladate osnovne note za početak.

Kontrolišite svoje troškove

Kako ne biste bili u problemu na polovini meseca, potrebno je da malo više povedete računa o troškovima. Na prvom mestu treba da je plaćanje računa, te uvek ostavite dovoljno novca na računu kako biste pokrili sve troškove. Što se tiče hrane, uvek postoje odlični načini da uštedite i ovi mali trikovi će vam pomoći da sačuvate jedan deo budžeta. Voće i povrće uvek kupujte na pijaci jer je veći izbor i cene su manje nego u prodavnicama. Kupovinu u prodavnicama iskoristite za popuste, pogotovo za odeću jer uvek postoje neki sezonski popusti kada možete da obnovite svoju garderobu.

Ostavite cigarete

Ova odluka je sigurno godinama na prvom mestu na listi većine ljudi i nekako uvek nađe način da se svake godine ponovi. Kako biste to izbegli, ovu godinu iskoristite da u tome zaista i uspete. Počnite sa određivanjem jednog datuma kako biste znali kada treba da počnete sa malim odlukama koje će vas dovesti do višeg cilja. Pronađite još nekoga iz vaše okoline ko ima istu odluku kao i vi i budite jedno drugome podrška u kriznim momentima. U jednu kutiju odvajajte pare koje biste inače dali za kupovinu cigareta i bićete iznenađeni koliko novca ćete skupiti već nakon prvog meseca.

Novogodišnje odluke ne moraju da budu velike prekretnice u životu. Ponekad je dovoljno odlučiti se za nekoliko manjih stvari i unaprediti život na taj način. Postoji veliki broj odluka koje će vas učiniti boljim u narednoj godini i na vama je da se odlučite šta ćete poželiti pre no što kazaljka otkuca ponoć

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori