Kako da zaštitimo svoju kožu od sunca?

Kako da zaštitimo svoju kožu od sunca?

Leto samo što nije stiglo. Svi sa nestrpljenjem čekamo prestanak prolećnih kiša, odlazak na odmor, prelepe letnje noći…

Sunčanje i uživanje poboljšava naše raspoloženje i čini nas srećnim. Međutim, veoma je važno da znamo kako najbolje da zaštitimo svoju kožu od UV zraka koji mogu da budu štetni.

 1. Najvažnija stvar koju treba da znamo je to da je sunce leti najjače u periodu između 11h i 16h. Tada, ukoliko je moguće, treba potpuno da izbegavamo boravak na suncu ili da on bude sveden na minimum.
 2. Nikako ne smemo da zaboravimo kremu za sunčanje. Većina nas je koristi samo za vreme boravka na plaži, što je pogrešno. Bez obzira na to da li smo otišli da svoj odmor provedemo pored mora ili idemo u najobičniju šetnju gradom po letnjem danu, krema za zaštitu je obavezna.
 3. Takođe, većina nas je nepravilno koristi. Nanosimo je samo na one delove tela koji su direktno izloženi sunčevim zracima, što je opet pogrešno. Zaštitna krema nanosi se i ispod odeće.
 4. Koliko će odeća da propušta UV zrake zavisi od materijala i boje. Ljudi obično izbegavaju odeću tamne boje u letnjim mesecima, jer zadržava toplotu. To je istina, ali je i istina da nam je koža tako zaštićenija. Odeća svetle boje i ona koja je prozirna, lakše propušta sunčeve zrake, iako je daleko prijatnija za nošenje. Naravno, pored boje treba da obratimo i pažnju na materijal. “Lagani” materijali lako propuštaju zrake, dok oni “teški” , odnosno puniji, bolje štite kožu.
 5. Mnogi pogrešno misle i da smo ispod suncobrana, stakla ili u senci nekog velikog drveta zaštićeni i ne možemo da “izgorimo”.
 6. Isto tako većina je i ubeđena u to da je jedno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom dovoljno, nije. Svakako pre upotrebe treba da pročitamo uputstvo proizviđača, ali većina krema ima najbolji efekat ako se nanese pola sata pre izlaska na sunce, posle 2 sata ponovi i nanosi posle svakog izlaska iz vode.
 7. I dok se kupamo, plivamo ili samo sedimo u plićaku, naša koža može da “izgori”. Voda nije zaštita od sunca.
 8. Deca bi trebalo da koriste kreme za sunčanje koje su posebno napravljene samo za njih. Dečija koža je mnogo nežnija i osetljivija od kože odraslih osoba.
 9. Jedna od najbitnijih stvari je da kremu nanosimo u dovoljnoj količini. Ako pokušamo da štedimo, nećemo da postignemo ništa dobro.
 10. Svakako, osobe koje imaju bilo kakve probleme sa kožom, pre nanošenja bilo kog preparata, trebale bi OBAVEZNO da porazgovaraju sa svojim dermatologom.
1 comment
Anja
Anja
AUTHOR
PROFIL

  Povezane objave

  Preporučujemo

  Top autori