Kako nastaju tamni kolutovi ispod očiju i kako ih izbjeći

Kako nastaju tamni kolutovi ispod očiju i kako ih izbjeći

Saznajte kako nastaju svima poznati tamni kolutovi ispod očiju i na koje ih sve načine možemo izbjeći.

Kesice ispod očiju javljaju se nakon svakog zadržavanja tečnosti zbog kojih dolazi do oticanja krvnih sudova. Tamni kolutovi u obliku jastučića predstavljaju jedan od najčešćih estetskih problema jer nastaju na mjestu gdje je koža posebno tanka i osjetljiva. Iako uglavnom ne predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, podočnjaci utiču na izgled, čineći da koža izgleda starije i premoreno.

Smatra se da je glavni uzrok nastanka podočnjaka nedostatak sna. Način života, noćni izlasci ili jedna više čaša vina mogu da za posljedicu imaju nedostatak kiseonika u krvi. Naravno, nespavanje nije jedini razlog, već postoji veliki broj faktora koji utiču na pojavu podočnjaka. U nastavku teksta pročitajte kako nastaju tamni kolutovi ispod očiju i kako ih izbjeći.  

Pojava podočnjaka – uzroci i rješenja

Tamni kolutovi ispod očiju javljaju se kod žena i muškaraca različitih dobi. U zavisnosti od boje kože, zavisiće i pigment stvorenih kolutova. Tamni kolutovi mogu da budu uzrok nasljednih faktora, posebno kod ljudi sa tamnijom bojom kože.

Korišćenje krema za lice je odličan način da hidrirate kožu i očuvate njenu svježinu. Međutim, pored nasljednih faktora i nedostatka sna, postoji veliki broj drugih uzročnika pojave podočnjaka.

Nedostatak vitamina uzrokuje pojavu kesica ispod očiju

Ako se hranite neuravnoteženo, ne unosite dovoljno vitamina, gvožđa i cinka, kao prvi simptom kojim vas organizam upozorava na nedostatak njihov nedostatak jesu kesice ispod očiju. Način kako da izbjegnete tamne kolutove ispod očiju je da ishranu regulišete dovoljnim unosom vitamina i zdravih namirnica.

Poželjno je da pored nutritivnih dodataka koji sadrže vitamine, koristite i kreme koje sadrže minerale za održavanje njege lica. Takođe je poželjno da se kesice crnog čaja stavljaju na oči nekih desetak minuta, kako bi se koža na pravi način snabdjevala antioksidansima i smanjio otok oko očiju. Naravno, postoji još dosta trikova kojima se ublažava pojava podočnjaka.

Alarm za postojanje zdravstvenog problema

Tijelo nas na različite načine upozorava da nešto sa organizmom nije u redu. Kao još jedan alarm za postojanje zdravstvenog problema, pojava tamnih kolutova ispod očiju može da bude znak anemije, oštećenja krvnih sudova, hiperpigmentacije ili dehidratacije.

Dehidratacija kože može da se riješi upotrebom prirodnih preparata koji svojim dejstvom utiču ne regeneraciju ćelija kože i osvježavaju lice. Dobra prirodna krema je saveznik svake savremene žene. Zato je važno da redovnim tretmanima lica održavate blistavost i svježinu vaše kože.

Uzrok za pojavu tamnih kolutova ispod očiju može da bude i postojanje problema sa sinusima. Začepljen nos i kijavica dovode do naprezanja očnih kapaka i opterećenja kože oko očiju. U tim trenucima je poželjno koristiti kapi za nos ili proizvode koji u sebi sadrže ekstrakte morske soli.

Pored toga, podočnjaci mogu da nastanu i usljed oboljenja od mononukleoze ili bakterijske infekcije kapaka. Ako niste sigurni odakle vam tamne kesice ispod očiju, a smatrate da dovoljan san i nedostatak vitamina nisu uzročnici tome, neophodno je da posjetite doktora.

Alergijska reakcija ili iritacija kao uzrok podočnjaka

U proleće, brojne alergijske reakcije postaju svakodnevica za mnoge. Polenska alergija čini da često trljamo oči i time iritiramo kožu oko očiju, kao i same kapke. Takođe, boravak u zadimljenim prostorijama i dim od cigarete uzrokuju pojačano lučenje suznih očiju.

Ukoliko već imate podočnjake, trljanje očiju zbog alergijske reakcije ili reakcije na dim može da poveća podočnjake. Koža ne sadrži dovoljan sloj masnog tkiva ispod očiju, pa ispod očiju postoji veliki broj krvnih sudova i limfnih žlezda. Začepljenje koje se javlja usled iritacije kože uzrokuje pojavu tamnih kesica ispod očiju.

Med, redovno pranje garderobe u kojoj provodite cijeli dan, terapija koju je prepisao alergolog neki su od načina da ublažite alergijsku reakciju, a samim tim smanjite iritaciju očiju i predjela oko očiju. Naravno, poželjno je da izbjegavate zadimljene prostorije i da smanjite konzumiranje cigarea koje pojačavaju tamne kolutove ispod očiju.

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave