Kako se istaći na poslu kao kreativna osoba

Kako se istaći na poslu kao kreativna osoba

U moru istih, budite nešto drugo - pa čak i na poslu! Privucite pažnju svojom kreativnošću na dobar način i unesite inovacije na radnom mestu uz pomoć naših saveta.

Sve ono po čemu se razlikujete od drugih može biti vaša potencijalna prednost – i u svakodnevnom životu, a naročito u poslu.

Iz tog razloga, iznalaženje pravog načina da se na radnom zadatku pokažete kao kreativac sa jedinstvenim i efikasnim načinom razmišljanja može dati fantastične rezultate, poput unapređenja, povišice ili premeštanja na radno mesto koje mnogo više odgovara vašim naklonostima i kapacitetima.

Uz ove savete, otkrijte kako se na poslu možete izdvojiti iz gomile i pokazati svoju kreativnost.

Slobodno pokažite inicijativu

Prvo i osnovno – oslobodite se straha i nemojte se stideti da iznesete nove ideje.

Na sastanku se javite za reč, i izložite ono što ste želeli smelo, razrađeno i promišljeno, puni samopouzdanja i sa spremnim odgovorima na potencijalna pitanja. Čak i da se desi da uvaže, ali ne i primene vaše predloge, poslodavci će primetiti da imaju vrednog zaposlenog koji se trudi da celu stvar sagleda iz različitih uglova, i koji razmišlja nekonvencionalno.

Ovo se može savršeno primeniti kada je u pitanju organizacija tim bilding aktivnosti – budite baš vi ona osoba koja će predložiti piknik umesto večere u kafani, ili odlazak u Zoološki vrt!

Istražite kreativna rešenja velikih kompanija

Neka svetsko tržište bude vaša trpeza i inspiracija!

Proučavajte iskustvo poznatih kreativaca koji su se proslavili u velikim i poznatim firmama i važnim projektima, i učite iz njihovog rada:

  • šta je prolazilo, a šta nije;
  • kako uneti malo mašte i u najstrože korporativne kutke;
  • u kojim se oblastima može eksperimentisati;
  • kako su inovacije delovale na klijente, publiku i potrošače;
  • kakvi su efekti izazvani.

Nemojte prepisivati, već se ohrabrite i pronađite novi pravac u kome ćete delati; razmišljajte šta biste vi uradili drugačije, kako biste uneli lični pečat u novi poslovni poduhvat. Proučavajući razne studije slučaja i kampanje, možda će vam se javiti jedinstvene ideje koje mogu proći za sledeći projekat – a što ste bolje informisani, to ćete uspešnije i raditi.

Uradite domaći!

Isprobavajte, istražujte, čitajte i učite, na poslu i van njega. Ovo vam neće teško pasti ukoliko volite ono što radite: što više približite hobije i interesovanja poslu, on će manje ličiti na posao.

Implementiranjem onoga što volite u ono što radite da biste preživeli doneće odlične rezultate, a pre svega, imaćete više elana i volje – što će se pokazati i u rezultatima. Novi programi i alati, informacije i veštine koje odjednom počnete da primenjujete u poslu će privući pažnju na dobar način, a ako se pokažu kao bolji od postojećih i uvedu kao redovna sredstva za rad, vaša kreativnost će se ceniti i steći ćete izvestan autoritet.

Razbijajte kalupe kada vam se pruža prilika

Ne trudite se da sputavate sami sebe i gurate se u kalupe koji su vam neudobni i tesni.

Umesto toga, stvorite sami okvire koji funkcionišu za vas i za vaše radno mesto; dokle god su zadaci dobro i na vreme urađeni, neće biti problema.

Imajte meru i odredite pravi trenutak

Nije svaki poslodavac otvoren za nove ideje, bar ne uvek, i nisu svi klijenti voljni da prepuštaju stvari ni najmanjem riziku.

Sačekajte pravo mesto, vreme ili projekat da se pokažete kako bi sve imalo efekta, jer u suprotnom možete ispasti neozbiljni, nametljivi ili smešni. Takođe, prvo ispipajte teren – u razgovoru sa nadređenima i predlozima manje smelih rešenja. Tako ćete znati dokle možete ići, a sa dobrim efektom.

U današnje vreme, svi traže vredne i kreativne zaposlene, zato se eksperimenata ne treba plašiti – primenite ih i predložite kad god možete, i posao će vam postati mnogo zanimljiviji nego što je do sada bio.

    Povezane objave