Kodeks ponašanja u studentskom domu koji morate znati

Kodeks ponašanja u studentskom domu koji morate znati

Studiranje je najlepši period života, ali nisu ispitni rokovi, kolokvijumi i predavanja ono zbog čega nosi tu titulu. Nova poznantsva, zajedničko učenje i lude žurke obeležiće period studiranja, a posebno iskustvo možete očekivati ukoliko mesto vašeg stanovanja budu studentski domovi.

Studiranje je najlepši period života, ali nisu ispitni rokovi, kolokvijumi i predavanja ono zbog čega nosi tu titulu. Nova poznantsva, zajedničko učenje i lude žurke obeležiće period studiranja, a posebno iskustvo možete očekivati ukoliko mesto vašeg stanovanja budu studentski domovi.

Život u domu sa ostalim studentima nije isto što i život sa roditeljima, i to je nešto čega bi trebalo da budete svesni pre nego što aplicirate za sobu u domu. Spremite se za život sa cimerima, mnogo avantura, ali i određen kodeks ponašanja koji će vas sačekati po dolasku. U nastavku teksta saznajte koja su to pravila koja morate poštovati.

#1 Dokumentacija i plaćanje

Tokom studiranja shvatićete da je fascikla sa nizom papira i dokumenata nešto što će vam često biti potrebno. To je sučaj i sa apliciranjem za mesto u domu. Dobro se raspitajte šta će vam sve biti potrebno od dokumenata, kako biste što pre završili sa ovom procedurom.

Priča sa dokumentacijom se ne završava ovde. Nakon što postanete stanar doma, moraćete da nosite sa sobom studentsku karticu, koju morate imati pri ruci u slučaju da vam je ovlašćeno lice u domu zatraži.

Još jedna bitna kartica za vas jeste – kartica za menzu. Studentski život u domu je prilično jeftiniji od života u iznajmljenom stanu, a posebnu povoljnost predstavlja menza u kojoj služe doručak, ručak i večeru po izuzetno povoljnim cenama.

Potrebno je da na vreme izvadite karticu, produžavate je u skladu sa pravilima i redovno uplaćujete novac, kako ne biste bili u situaciji da uzmete ručak a nemate čime da ga platite. Redovno izmirujte sva dugovanja, i imajte u vidu da se stanarina plaća do 10-og u mesecu za tekući mesec.

#2 Gosti

Život u studentskom domu nije vojska, pa ćete redovno moći da ugostite svoje prijatelje i rodbinu. Ipak, ni to ne možete činiti baš kad god želite, ali je pravilnik doma po ovom pitanju veoma korektan.

Vaši posetioci mogu doći bilo kada u toku dana, ali dom moraju napustiti do 23:30. Podsetite ih da ponesu ličnu kartu, jer će morati da je predaju na ulazu pre nego što odu u vašu sobu, kako bi zaposleni imali evidenciju o tome ko se sve osim stanara nalazi u domu.

Ukoliko želite da vaš gost prenoći u domu, i to je opcija, ali i u tom slučaju morate ispoštovati neka pravila. Pre svega najavite cimeru da biste nekoga doveli, i uz njegovu saglasnost ćete obavestiti zaposlene u domu i platiti određenu simboličnu nadoknadu za prenoćište.

#3 Kućni red

Stanari studentskog doma su mladi ljudi koji su u grad u kome se dom nalazi došli iz jednog razloga, a to je svakako fakultet. I samo mesto u domu se osigurava isključivo položenim ispitima i dobrim prosekom, pa morate imati u vidu da treba da poštujete određeni kućni red koji će ostalim stanarima omogućiti učenje u miru i maksimalnu koncentraciju.

To znači da ne bi trebalo da svakodnevno dovodite goste, bude glasni ili redovno pravite žurke tokom radne nedelje. Takođe, ne zauzimajte mesto u čitaonici doma drugim studentima ukoliko ne planirate da učite.

#4 Briga o sobi

Vaša soba je mesto gde ćete živeti tokom studiranja i morate voditi računa o njoj. Briga o inventaru je nešto što se podrazumeva, pa osim toga što treba da vodite računa da nešto ne polomite ili ne oštetite, osim detalja koje ćete doneti sa sobom, u smeštaju ne smete ništa trajno menjati (ovo se odnosi na primer na krečenje, ili pisanje po drvenim elementima).

Pre svega morate voditi računa o higijeni. Održavajte svoju sobu čistom, kao i kupatilo i terasu ukoliko ih posedujete. Kao što smo pomenuli, soba u domu nije isto što i soba u stanu vaših roditelja, pa će vaš cimer možda imati manje tolerancije za razbacane i nesložene stvari.

#5 Odnos sa cimerom

Sobe u studentskom domu namenjene su za 1, 2 ili 3 osobe, tako da ćete verovatno živeti sa jednim ili dva cimera. Morate biti spremni na kompromise, kako bi i vi i oni bili zadovoljni zajedničkim životom.

Osim toga što ćete poštovati vreme za učenje vašeg cimera ili cimerke, i sa njima se dogovarati oko poseta gostiju, nepisano pravilo je i da ne dirate njihove stvari bez pitanja, ali takođe vodite računa i o svojim stvarima.

Uz dobru komunikaciju i saradnju, zajednički možete život u domu učiniti još komfornijim, tako što ćete i vi i vaš cimer ili cimerka doneti neke korisne stvari u sobu, raspodeliti dužnosti oko čišćenja sobe i zajedno organizovati okupljanja u sobi.

Nećemo vas lagati, život u studentskom domu nije samo zabava, ali ovaj način života donosi mnogo više pozitivnih stvari nego negativnih. Ukoliko ste prilagodljivi, snalažljivi i spremni na kompromise, čeka vas zaista nezaboravan period života i mnogo novih poznanstva.

    Povezane objave