Koliko je novac važan u životu?

Koliko je novac važan u životu?

Koliko je novac bitan za naš život?Da li možemo normalno da funkcionišemo uz nedostatak istog?Da li je on uslov za sreću?

Na sva ova pitanja ima mnogo različitih odgovora.Jedan od njih,za koji mislim da je 100% istina,je taj da je novac,sam po sebi,obična gomila papira i da kao takav nema nikakvu vrednost.

Običan papir ne može ni pozitivno ni negativno da utiče na naš život.Prema tome,možemo da zaključimo da je i ovde,kao i u drugim aspektima života,jedino važan naš način razmišljanja.

Taj način na koji razmišljamo,odrediće mesto,koje će novac da zauzme na našoj listi najvažnijih stvari u životu.Svako od nas odlučuje o svojim prioritetima.Ne postoji nikakvo univerzalno pravilo, “pravila” određujemo sami.

Ako na prvo mesto postavimo ljubav prema svojoj porodici,ona postaje najvažnija u našem životu.Ako želimo da naš hobi ili sport kojim se bavimo bude prvi,biće.Ukoliko odlučimo da to bude novac,odnosno da materijalne stvari zauzmu prvo mesto,zauzeće.Ovo je verovatno najbolji deo ove priče,naša mogućnost izbora.

Sam “sistem” po kome funkcioniše svet nam na neki način diktira kako bi trebalo da živimo.Činjenica je da 90% svega na svetu može da se kupi.Čak i one najosnovnije stvari,koje su nam neophodne svakog dana(hrana,voda,mesto za stanovanje…)se plaćaju.Prema tome,bez novca ne možemo normalno da funkcionišemo.Naravno to nije razlog da on postane važniji od svega drugog.

Negde sam pročitala neki citat koji kaže “Novac ne može da kupi sreću,ali bolje je plakati u mercedesu nego na bicikli”.Sećam se koliko mi je ovo bilo smešno kada sam videla prvi put,ali mislim da u samom citatu itekako ima istine.Dobra hrana košta(i neophodna je),lepe i funkcionalne kuće isto,novi i sigurni automobili su skupi…sve ovo je istina.Naravno da će svako od nas da bude srećniji ako npr. odmor provede na nekoj egzotičnoj destinaciji,nego ako ne ode nigde.

Sada ono najvažnije pitanje:Da li bi na toj lokaciji iz snova bili srećni ako odete sami ili sa nekim koga ne volite?U većini slučajeva odgovor glasi NE.Upravo ovde dobijamo odgovor na pitanje da li je novac uslov za sreću.Kažu da se najvrednije stvari ne kupuju,a ja se slažem da je to tačno.

Sve nas ovo vraća na onu listu najbitnijih stvari sa početka priče.Na toj listi,novac nikako ne bi trebao da zauzima prvo mesto,ali ne sme ni da izostane sa nje.

Anja
Anja
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori