Ne ignorišite upozorenja, evo zbog čega je DPF filteru na Vašem automobilu potrebno ozbiljno čišćenje

Ne ignorišite upozorenja, evo zbog čega je DPF filteru na Vašem automobilu potrebno ozbiljno čišćenje

Sve češće se u medijima mogu videti vesti o zapaljenim automobilima na putu. To često nisu stari automobili, kako bi bilo logično pretpostaviti, već su to automobili novije generacije, pa je za mnoge iznenađenje kako je uopšte došlo do kvara koji bi izazvao požar na automobilu. Na žalost, neki od ovih slučajeva se završe tragično po putnike, a mogli su biti sprečeni redovnim održavanjem automobila. Razlog za većinu paljevina na automobilima je neredovno održavanje i čišćenje Dpf filtera.

Šta je Dpf filter?

Svaki automobil koji koristi dizel gorivo proizveden posle 2003. godine ima Dpf filter. Dpf filteri su sastavni deo izduvnog sistema dizel automobila i služe da smanje emitovanje čestica koje zagađuju vazduh, jer, i pored najsavremenije tehnologije, dizel motori su i dalje jedni od najvećih zagađivača vazduha. Vremenom dolazi do prljanja ovih filtera zbog taloženja čestica. Zbog zapušenog Dpf filtera automobili lošije rade, i zbog toga što je njihov rad ograničen na samo 2800 obrtaja često se kaže da nemaju snage kao pre kvara. Automobili sa zapušenim Dpf filterom ne mogu da prođu tehnički pregled i to je najčešći razlog zbog kojeg se nose u servis na čišćenje.

Kako izgleda čišćenje Dpf filtera?

Ukoliko je na Vašem automobilu zapušen Dpf filter čišćenje je neophodno kako bi auto radio kako treba i da bi mogao da prođe tehnički pregled, ali, što je najvažnije, kako bi se izbegle tragedije na putu. Kada je zapušen Dpf filter čišćenje se obavlja u specijalizovanim servisima sa posebnom opremom.

Majstori u servisima za čišćenje Dpf filtera prvo moraju posebnom sondom da procene koliko je zapravo filter isprljan i da li se uopšte može očistiti ili se mora zameniti. Merenjem se određuje i koji način čišćenja će biti najefikasniji za stepen zaprljanosti ispitivanog filtera. Nakon toga počinje čišćenje Dpf filtera.

U zavisnosti od toga koliko je zaprljan Dpf filter čišćenje se odvija u dve faze – hemijsko i mehaničko čišćenje filtera. Kod hemijskog čišćenja filter se ubacuje u posebnu kadu u kojoj su rastvorene hemijske supstance za razgradnju nakupljene prljavštine. Treba naglasiti da supstance koje se koriste u ovoj fazi čišćenja ne mogu oštetiti filter jer ne sadrže kiseline ili abrazivne hemikalije.

Nakon faze hemijskog čišćenja Dpf filtera prelazi se na mehaničko čišćenje, odnosno termičku obradu filtera. U ovoj fazi se odvija proces koji bi inače sam auto uradio, a to je sagorevanje nakupljene čađi, PM čestica, karbona i sumpora. Ova faza se obavlja u nekoliko navrata, a broj tretiranja filtera zavisi od njegove zapušenosti.

Nakon faze hemijske i termičke obrade sledi faza provere Dpf filtera. U ovoj fazi filter se zatvara i kao i na početku, upotrebljava se sonda koja koja meri stepen zapušenosti keramičkog saća od kog je filter napravljen. Ukoliko je potrebno, ponovo se obavlja čitav proces kako bi filter bio potpuno čist.

Nadamo se da ste čitajući ovaj tekst shvatili zbog čega je za Dpf filter čišćenje izuzetno važno, da može poboljšati performanse automobila i sprečiti tragedije na putu. Ovaj proces će Vam takođe uštedeti mnogo novca, jer ukoliko morate da suviše zaprljan filter zamenite novim, u zavisnosti od modela on može da košta oko 1000 evra.

Avatar
Zorana
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori