Nekoliko saveta za srećniji život

Nekoliko saveta za srećniji život

Iako svakog od nas različite stvari čine srećnim, postoje i one koje su univerzalne i zajedničke svim ljudima koji se osećaju dobro i zadovoljno.

Najbolje je to što u većini slučajeva sami možemo da izaberemo sreću.

Za početak, srećne osobe ne žele da “kopiraju”

Dobro je i poželjno da u životu imamo uzore, odnosno one na koje  se ugledamo, a nešto sasvim drugo je kada poželimo da budemo isti kao druga osoba. Nevažno da li je u pitanju poznata ličnost ili neko iz okoline, ne možemo da budemo srećni ako “kopiramo” druge. Za sreću je najvažnije biti svoj.

Oni ne zavide

Zavist i ljubomora često idu zajedno i to su negativne emocije koje ne donose ništa dobro.

Ne mrze

I mržnja je negativna emocija, još negativnija od zavisti i ljubomore. Ni od mržnje nema nikakve koristi. Ako mrzimo nekoga, vrlo često taj neko za to ni ne zna ili ga ne interesuje, a sebi nanosimo bol.

Žive u sadašnjosti

Prošlost je sve ono što se već dogodilo i što ne možemo da promenimo, a budućnost tek treba da stigne. Zato ljudi koji su istinski srećni znaju da je sadašnji trenutak najvažniji i uživaju baš sada.

Smeju se

Ova činjenica je već dobro poznata i naučno je dokazano da smeh smanjuje stres. Takođe je dokazano i da je smeh “zarazan” tako da kada smo nasmejani usrećujemo i ljude oko sebe.

Obraćaju pažnju na detalje

Velikih događaja i stvari se svi sećaju, ali samo oni koji stvarno uživaju u trenutku pamte detalje. Setite se da se život sastoji od sitnica koje zajedno čine nešto veliko i da su te sitnice izuzetno važne.

Ne ogovaraju

Sasvim je normalno i često neophodno da o nekome ili nečemu izrazimo svoje mišljenje, neslaganje ili da ponekad kritikujemo. Međutim, onog trenutka kad kažemo neku neproverenu ili još gore lažnu informaciju, vreme je da se zaustavimo. Koliko god izgledalo bezazleno, ogovaranje može ozbiljno da povredi osobu o kojoj ružno pričamo.

Malo neozbiljnosti je dobro za sreću

Ne moramo baš u svakom trenutku da budemo ozbiljni i hladni, čak i ako smo po prirodi takvi. Ako se ponekad ponašamo pomalo detinjasto to može da donese smeh i radost u našu svakodnevnicu. Jedino je važno da izaberemo pravi trenutak za to(npr. Ne ponašamo se neozbiljno i neodgovorno na poslovnom sastanku).

Za sam kraj, sreću ne bi trebalo previše da povezujemo sa novcem i materijalnim stvarima

Novac jeste važan za život, ali nije uslov za sreću. Ljubav, prijateljstvo, igra sa decom, zagrljaj, šetnja, muzika… su stvari koje nas čine srećnim i besplatne su.

Anja
Anja
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave