Pogledajte kakve stepenice za tavan najviše odgovaraju Vašem prostoru

Pogledajte kakve stepenice za tavan najviše odgovaraju Vašem prostoru

 

Prostor u kući na koji malo ko obraća pažnju, a koji je izuzetno koristan jeste tavan. Tavan može služiti kao mesto za odlaganje sezonske garderobe, ski opreme, ukrasa za jelku, kofera, ali i mesto gde ćete čuvati alat i zimi baštenske komade nameštaja. Tavan se takođe može pretvoriti u mansardu, ukoliko želite da u kući imate izdvojen stančić za svoje tinejdžere ili goste. Ljudima koji grade kuću se obično savetuje da ostave dovoljno prostora da bi nekada mogao i da se uradi nadzid na kući, ako budu imali potrebu za dodatnim prostorom. Zbog svega toga je još pre početka izgradnje kuće potrebno dobro da razmislite i odlučite kakve stepenice za tavan bi najbolje odgovarale Vašim potrebama. 

Kakve sve stepenice za tavan postoje?

Stepenice za tavan mogu biti fikse ili preklopne. U zavisnosti od toga kakve planove za iskorišćenje prostora imate birate i stepenice. Fiksne stepenice za tavan se ugrađuju ukoliko imate dovoljno prostora na spratu i ako planirate da u nekom trenutku tavanski prostor pretvorite u stambeni. One nisu kao klasične stepenice između spratova, masivne i široke, već su, uglavnom kružne, kako bi zauzele što manje prostora. Fiksne stepenice za tavan se izrađuju od metala i drveta i gazišta su im uglavnom manja nego kod klasičnih stepenica. 

Preklopne stepenice za tavan su odlično rešenje ako nemate dovoljno prostora u hodniku na spratu, a želite da koristite tavanski prostor za odlaganje stvari. Najprostije rečeno, kada se postave, one izgledaju kao vrata u plafonu koja kada se otvore pojavljuju se stepenice. Njihova prednost je u tome što ne zauzimaju prostor u hodniku i širina im je relativno mala pa se zbog toga mogu postaviti i u najužim hodnicima. One takođe mogu biti i klizne. 

Ukoliko Vam više odgovaraju preklopne stepenice za tavan na nekoliko stvari morate obratiti pažnju prilikom kupovine. Prvo je materijal od kog su izrađene. Imajte na umu da one moraju da ponesu Vašu težinu, ali i sav teret koji ćete u datom trenutku podizati na tavan. Zbog toga bi najbolje bilo da su izrađene od što čvršćeg materijala. Pored toga, imajte na umu da će one, kada se otvore, zauzeti određeni deo prostora u hodniku. Zato morate da vodite računa i o dužini hodnika u kom ostavljate prostor za preklopne stepenice za tavan, i da, ukoliko Vam je hodnik kratak, birate one koje u dužinu zauzimaju što manje prostora.

Treba da imate na umu, ukoliko se odlučite za preklopne stepenice za tavan, da na zidu iza stepenica, na koji će se naslanjati vrata, nikako ne smete ništa ugrađivati. Dakle, taj prostor ne možete koristiti za čiviluke, ormare za garderobu ili komode za odlaganje.

Kada je najbolje vreme da se odaberu stepenice za tavan?

Najbolje vreme da se odlučite kako želite da koristite tavanski prostor jeste pre početka izgradnje kuće jer u zavisnosti od toga birate i kakve ćete tavanske stepenice ugraditi. Na osnovu toga se ostavlja adekvatan prostor u hodniku, ali i rupa u ploči koja deli tavan i poslednji sprat kuće.

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave