Raznovrstan pribor potreban za uspešno školovanje

Raznovrstan pribor potreban za uspešno školovanje

Kupovina školskog pribora za svako dete predstavlja uzbuđenje, pri čemu roditelj u odabir ipak treba da ukjluči želju deteta.

Kompletan pribor za školu, treba biti prilagođen potrebama deteta. Ne treba zanemariti činjenicu da kupovinom pernice ili olovki omiljenih boja, kod dece budimo želju za učenjem. Prvaci obično nemaju veće zahteve tokom odabira, pri čemu dečijoj želji ipak treba izaći u susret. Osnovna stavka u pogledu opremanja za školu, čini školski ranac sa varijantama što veselijih boja. Dečiji izbor svog potrebnog školskog pribora treba biti uz izgrađen odnos prema kupljenim stvarima, tako da ih adekvatno čuvaju i održavaju. 

Odabir školskog ranca predstavlja najvažniji i najzahtevniji korak kupovine

Kvalitet školskog ranca uz prostranost unutrašnjeg dela čini osnovu za odabir. Rančevi moraju biti dodatno prošiveni i čvrste građe, tako da težina bude ravnomerno raspoređena. Dodatna zaštita tregera u vidu sunđera olakšaće nošenje. Otvaranje rančeva treba biti sa lakoćom uz šnireve koji su potpuno ispravni i širi. 

Dovoljno unutrašnjeg prostora, olakšaće ravnomerni raspored knjiga, pri čemu ostaje dodatno slobodnog mesta za pernicu. Dizajn rančeva se ipak prepušta dečijem ukusu, jer ih oni upotrebljavaju, čineći ih radosnim. Savetuje se odabir onih sa dosta spoljnih pregrada koje su zaštićene mrežicama ili šnirevima. Birajte rančeve na osnovu dečije građe i širine ramena.

Kompletan školski pribor upakovan u pernice 

Nakon odabira školskih torbi ili rančeva, pristupa se kupovini potrebnih knjiga. Ovu stavku treba prepustiti nastavnicima, koji na osnovu najbolje ponude izdavača biraju knjige za đake. Da bi savladali veštine pisanja, potrebno je obezbediti sveske sa pomoćnim linijama i kvadratima, uz kvalitetne olovke. Sveske na pomoćne linije se koriste tokom prvog razreda, radi lakše orjentacije tokom odvojenog pisanja velikih i malih slova. 

Radi urednog odlaganja i preglednosti olovaka, koriste se pernice. Kao i kod odabira rančeva, njihov dizajn je na osnovu želje deteta. Unutrašnjost pernica ipak treba da sadrži kompletan pribor za školu. 

Kompletan školski pribor uključuje: olovke, bojice, gumice, zarezač, flomastere, lenjir i šestar. Pojedini pribor se neće upotrebljavati u prvim razredima, pri čemu nošenje šestara ipak nije potrebno u prvom razredu. Pernica može sadržati mali lenjir za upotrebu kod pisanja pravih linija, pri čemu složeni komplet lenjira čini dodatni školski pribor. 

Adekvatan odabir školskih sveski i bojica

Nakon kupovine potrebnog pribora za pisanje koji ukjlučuje obične olovke kvalitetnog grafitnog sastava, opremite se potrebnim sveskama za pisanje. Savetuje se kupovina manjeg A4 formata, dok se drugi formati kupuju na osnovu saveta sa učiteljem. 

Sveske debljeg poveza su praktičnije za školske časove, dok one tanjeg poveza mogu poslužiti za vežbanje kod kuće. Ukoričene sveske su odličan izbor za dva najbitnija školska predmeta, srpski jezik i matematiku. Koristite crvenu bojicu za obeležavanje bitnih reči u srpskom jeziku, jer korišćenje hemijske olovke ima primenu kroz više razrede. Za muzički predmet su u upotrebi notne sveske, dok se za likovno koriste blokovi formata 4 i 5.

Za crtanje se obično koriste drvene bojice, koje za niže razrede mogu biti dopunjene voštanim bojama ili flomasterima. Kroz više razrede vrši se primena i crtanje vodenim bojama i temperata. Kvalitetne četkice za bojenje, olakšaće njihove nanošenje uz izražavanje dečije kreativnosti. 

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori