Top trendovi i saveti za uređenje eksterijera

Top trendovi i saveti za uređenje eksterijera

Enterijer i eksterijer su dva koncepta koja mogu biti potpuno različita. Da bi ste dobili savršen balans između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora u vašem domu, potrebno je pažljivo odabrati kombinaciju koja će uklopiti vaš stambeni objekat sa okolinom, tj. dvorištem.

Prilikom renoviranja ili podizanja kuće, mnogi se fokusiraju na sam objekat, često potpuno zanemarujući eksterijer. Međutim, to je velika greška, jer dvorište, tačnije njegov ulaz i prostor koji vodi do vrata kuće, daju prvi i veoma važan utisak o čitavom vašem imetku. Osim toga, slobodno vreme treba što više koristiti za boravak na otvorenom, a lepo uređeno dvorište je najbolji i najlakši da se družite sa prirodom.

Iako je u pitanju komplikovan zadatak koji obuhvata sve – izbor materijala, boja i linija, nije nemoguće ostvariti ga. Postoje ključne dizajnerske ideje i jednostavna pravila za vaš savršen životni prostor – unutra i napolju.

Da li vam se ikada dogodilo da zastanete pored neke kuće sa lepim dvorištem i zapitate se koliko je teško stvoriti tako nešto? Mnogima jeste, pa ako ste i vi jedan od mnogih, pročitajte ovaj tekst i saznajte koji su to top trendovi u uređenju eksterijera, kao i na koji način vi možete urediti okućnicu i učiniti vaš dom još prijatnijim mestom za život.

Izbor materijala i tekstura

Postoji veliki broj opcija koje vam stoje na raspolaganju kada birate materijal za eksterijer. Bez obzira na vaš ukus, važna stvar koju trebate imati na umu je postizanje savršene ravnoteže između trajnosti materijala i estetike.

Ako volite moderan, savremen dizajn možete probati sa ravnim linijama, industrijskim stilom i teksturama od aluminijuma i čelika. Sa druge strane, ljudi koji više vole vintiž stil, verovatno će razmisliti o materijalima kao što su kamen i drvo.

Uređivanje ulaza

Spoj ova dva dizajnerska koncepta treba da bude takava da na što prirodniji način napravi prelaz iz spoljašnjeg u unutrašnji deo vašeg doma.

Sam ulaz na imanje može stvoriti lepu impresiju ili potpuno razočarati vašeg gosta. Sve, od boje kapije pa do staze koja vodi do kuće, je važan deo dizajnerskog procesa. Mogućnost izbora kapija za dvorište je danas ogroman, a kada su u pitanju kvalitetne, lepo dizajnirane i funkcionalne kapije, kao što su samonosive kapije cene su veoma povoljne.

Jedno od često primenjivanih rešenja jeste izrada verande (terase) sa lepom ogradom ispred ulaznih vrata kuće. Ako imate veliku terasu (trem), dodavanje elemenata poput lepe ograde sa osvetljenjem i biljkama, pomoći će vam da stvorite moderan i prijatan ambijent. Razmislite da trem bude natkriven da bi ste mogli da uživate na njemu tokom čitave godine – bićete zaštićeni od sunca i kiše. Odlična opcija su tende, a kada je u pitanju cena tende za terase Beograd, Sarajevo, Zagreb, ili bilo koji drugi grad da je u pitanju, one su povoljne, a izbor je odličan.

Eksperimentisanje sa bojama

Boje su odlične za izražavanje originalnosti. One su takođe važne i za kompletiranje enterijera, pa pri izboru boja za eksterijer treba voditi računa da budu usklađene sa bojama unutra.

Da biste lakše odabrali šemu boja koja vam se dopada, probajte da se držite maksimalno tri nijanse ili boje. Vaš eksterijer ne treba da izgleda napadno i prenatrpano, a ovako odabrana kombinacija će dati moderan i prirodan spoj boja koji se lepo uklapa sa vašim unutrašnjim prostorom.

Kutak za druženje i odmor

Kreiranje jednog mirnog i lepog izdvojenog kutka u vašem dvorištu savršen je način da kompletirate vaš eksterijer. Ovaj spoljašnji prostor možete koristiti za druženje sa gostima, sa porodicom, ili to može biti mirno mesto na kojem ćete uživati uz vašu omiljenu knjigu, na primer.

Pri uređenju nije važno samo voditi računa o odabiru i rasporedu biljaka, predmeta i baštenskog nameštaja, već i o tome kako ćete na najbolji mogući način iskoristiti taj prostor.

Praćenje popularnih trendova

Važno je da dizajnirate eksterijer vašeg doma po sopstvenom ukusu, ali ako tražite inspiraciju, najnoviji trendovi mogu ponuditi neko odgovarajuće stilsko rešenje. Neki dizajnerski stilovi i tehnike izlaze iz mode, pa ako želite da vaše dvorište i kućna fasada ne izgledaju zastarelo, koristite elemente koji su uvek u trendu.

Ovo su 5 najvećih trendova u uređenju eksterijera:

  • prirodni kamen i cigla;
  • velike ulazne kapije;
  • originalne ograde dvorišta;
  • neupadljive nijanse boja (prirodni tonovi);
  • terasa (trem) sa ogradom ispred ulaznih vrata.

    Povezane objave