Stanje voznog parka – prosječna starost vozila u Srbiji

Stanje voznog parka – prosječna starost vozila u Srbiji

Pričitajte o tome kakvi se automobili voze u Srbiji, kao i na njihovom uticaju na zagađenje vazduha.

Jasno je da kupovina automobila ne spada u primarne stavke na listi jedne potrošačke korpe, a i kad dođe do toga većina se opredjeljuje za polovno vozilo. Isto važi i za prodaju automobila, mnogi će se odlučiti za brzi otkup auta u Beogradu, ili nekom drugom gradu gdje postoji ta mogućnost.

Ovakva cirkulacija vozila dovela je do toga da vozni park Srbije iz godine u godinu postaje sve stariji i stariji. Različita istraživanja na ovu temu dala su podatke o prosječnoj starosti automobila u našoj zemlji, i ona u prosjeku iznosi 17 godina

Gdje se voze najmlađi a gdje najstariji automobili u zemlji

Ako razložimo procente starosti vozila u Srbiji doći ćemo do podatka da nekoliko gradova u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbji nalaze se na “crnoj listi”. To znači da se tamo voze najstarija vozila u zemlji.  Riječ je o Prokuplju i Leskovcu gdje vozači posjeduju automobile u prosjeku stare nešto više od 20 godina.

Sljedeći na listi nalaze se Pirot, Vranje i Zaječar, kao i Kruševac. Ostatak Srbije je u crvenoj zoni, što znači da su vozila u proseku stara u prosjeku od 16 do 19 godina. Nešto drugačija situacija je u prijestonici.

U Beogradu se voze najmlađa vozila, i to u prosjeku oko 13 godina starosti. Kao jedan od razloga za ovu situaciju navodi se činjenica da kompanije koje su mahom stacionirane u presotnici kupuju nova vozila za zaspolene.

Koji model automobila najčešće viđamo na ulici?

Najpopularnija marka automobila u našoj zemlji je Volksvagen (Pasat i Golf) , pogotovo kada je riječ o polovnim automobilima (reč jer o 13,4%). Odmah za Volksvagenom, nalaze se Opel ( i to Astra i Korsa) sa 10,6%, a zatim i Reno 9,1%. 

Kada je riječ o ostalim modelima, u prvih 10 najčešće biranih su Fiat, Audi, Pežo, potom BMW i Ford. Najmnogobrojniji su, međutim, bili oni koji nisu odabrali nijednu od ovih deset marki automobila (22,9 odsto).  Kada se radi o vrsti karoserije, najviše je vozača sa limuzinama (27,9 odsto), a slijede hečbek i karavan.

Najviše dizelaša u voznom parku Srbije

Kada je riječ o vrsti goriva, dizel je ubjedljivo na prvom mjestu. Oko 55% vozača u Srbiji posjeduje  automobil sa dizel motorom, benzince vozi  u proseku 25%, dok automobile sa kombinacijom benzin i gas vozi oko 12 % ljudi A tek 0,06 odsto vozi automobil na hibridni pogon. 

Ekološki apsekat i automobili

Već deceniju za nama auto kompanije se trude da proizvode vozila koja će u što manjoj mjeri doprinostiti zagađenosti vazduha, ali problem nastaje kada shvatimo da je u Srbiji više automobila koji su vrlo stari. Posebno je pitanje koliko ti automobili zagađuju okolinu ako se ima u vidu da vlasnici većine takvih vozila vade katalizatore čije je servisiranje skupo.

Uzevši u obzir ove činjenice, jasno je da je zagađenost vazduha  u našoj zemlji popirlično velika, a da tome prilično doprinose stara vozila na putu. Jedna od ideja kako bi se to moglo regulisati jeste uvođenje takse na emisiju ugljendioksida, kako bi se spriječio uvoz polovnih vozila starih preko deset godina.

Najveće mane starih automobila jesu ekološki i bezbjedonosni aspekt, ali moramo uzeti u obzir budžet stanovnika naše zemlje. Teži se ka tome da se finansijske mogućnosti pomire sa ekološkim i bezbjednosnim standardima i da na taj način dobijemo bezbjednije i zdravije okruženje.

 

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori