Top 5 automobila koji se najviše voze na Balkanu

Top 5 automobila koji se najviše voze na Balkanu

Pročitajte kojih pet automobila su omiljeni među Balkancima.

Oživljavanje srpske auto industrije je po nekima  uspešno sprovedeno, dok bi neki uvek imali zamerku na tu granu srpske privrede. Ipak, da li su automobili koji su prvi put pokrenuti u našoj državi među najpopularnijima, pročitajte u tekstu koji govori baš o omiljenim četvorotočkašima u ovom našem, balkanskom delu Evrope.

Neprolazna ljubav prema golfu

Činjenica je da prosečni kupac razmišlja i o izdacima koje će mu održavanje vozila prirediti, što opravdava trend u kupovini folksvagenovih vozila, koji imaju razrađenu i  razgranatu mrežu delova u Srbiji – što je veoma bitno. Na primer, samo otkup automobila u Novom Sadu nudi različite vrste usluga u održavanju polovnih automobila koji su, samo u Srbiji, stariji čak i od 10 godina.

Vozači sa ovih prostora su protekle dve godine zabeležili čak četiri puta više kupljenih i prodatih polovnih automobila marke folksvagen pa ne čudi činjenica da ovaj model automobila i dalje drži cenu čak i veću od prosečne. Tako dobro odpremljen „golf 3” i „golf 4”  i dalje možete naći po ceni i do 3.000 evra.

Potpunu vernost Volkswagenu pokazali su vozači u Hrvatskoj, koji kao ni ovaj automobilski magnat, nisu osetili posledice „Dizelgejt” afere. VW i dalje ostaje najpopularnija marka automobila, ne samo kod hrvata nego i u većini evropskih zemalja, poput Nemačke, Austrije, Švajcarske, ali i često „opreznijih” Skandinavaca.

Mali francuski automobili krstare srpskim putevima

Na ulicama u Srbiji, osim strarih i pouzdanih nemačkih modela automobila, može se primetiti i veliki porast popularnosti četvorotočkaša francuskog ljubimca – Renoa. Kupci se najčešće odlučuju za one u hečbek varijantama poput Megana i Klia, ali nije zanemaljiv ni procenat onih koji svoje poverenje poklanjaju ni limuzinama sa istim potpisom.

Takođe, iz Francuske nam stiže i veoma voljeni a pristupačan Pežo, sa svojom najtraženijom 307 formom, ali i u jednostavnom modelu 206 – najpopularnijem među mladim, tek stasalim vozačima.

Svetski brend „naših” ruku delo

Italijanski recept domaće proizvonje – Fijat, još jedan je veoma popularan model utomobila među vozačima prosečnih primanja, koji od automobla ne traže previše, osim prevoza od tačke A do tačke B. Reč je o jednom od najjeftinijih modela na ovim prostorima, koji se može naći za svega 1.000 evra.

Fijatovi, mali, gradski automobili kupce privlače pre svega pristupačnom cenom i veoma jednostavnim održavanjem, pošto su delovi vrlo povoljni i dostupni.

Škoda u Bosni smenila ‚‚Dvicu”

Što se tiče Bosne i Hercegovine, gde je legendarni Golf 2, popularna „dvica” imala je status božanstva, događa se pravi presedan u izborima i naklonostima tamošnjih vozača. Finansijska ograničenja modernog potrošača „pogurala” su u prvi plan jeftiniji vozni brend – Škodu. Od pre nekoliko godina, automobili češkog proizvođača motornih vozila  su najzastupljeniji na ulicama širom gradova Bosne i Hercegovine.

Dačija i Astra za ljubitelje udobne vožnje

Prostorni i kompaktni modeli Dačije najčešće se primećuju na putevima Makedonije, koja se, takođe, konačno odrekla višedecenijskog ljubimca, Volkvagena. Takođe, veoma popularno prevozno sredstvo na drumovima naših komšija na istoku je i Opel Astra H klase.

Treća generacija popularnog, evropskog modela, modernog dizajna u kombinaciji sa visokim kvalitetom izrade, odmah je postao novi adut bugarskih garaža i puteva. Opel Astra H postaje automobil koji je sada mnogo više zasupljen i tražen na tržištu.

Svoje poštovaoce u Bugarskoj i Rumuniji privlači i zadržava modernim izgledom, udobnošću u vožnji ali i ponudom snažnih motora na dizel gorivo. Različite vrste karoserija ovog modela veoma su privlačne i oku, što upotpunjuje doživljaj i stavlja tačku na odabir novog četvorotočkaša.

I pored pristupačnih, mahom hečbek, gradskih prevoznih sredstava, koji dominiraju na putevima u ovom delu Evrope, ne možemo zažmuriti na one skuplje, lepše, a kažu i isplativije modele BMV-a, Audija, ili Mercedesa, koje voze oni zahtevniji ali i solventniji vozači.

Ukoliko bismo njih pitali – svi neprolazni modeli ovih giganata mnogo su bolja investicija za siguran put i malu potrošnju na balkanskim putevima, koji nisu u savršenom stanju. Tako ćete preduprediti češće odlaske na popravke, ali se svakako trudite da svom „ljubimcu” uvek obezbedite maksimalno profesionalnu i stalnu negu – kako bi vas dugo služio.

1 comment
Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori