Veze i SeksZdravlje

Bolesti koje se mogu prenijeti poljupcem

Većina uživa u iščekivanju prvoga poljupca s osobom koja mu/joj se sviđa. Smatra se to činom iskaza ljubavi, ali i strasti. Puno je slatkih poljubaca, neki se pamte cijeli život, neki malo manje. Ljubljenje se smatra bezopasnim činom punim neodoljivih dodira, ali jeste li znali da se poljupcima mogu prenijeti čak i spolne bolesti?! Na samome vrhu liste bolesti koji se prenose ovim putem su herpes, HPV i sifilis, a u slučaju da oba partnera imaju krvarenje desni ili otvorene rane, poljupcem se može prenijeti čak i HIV.

Herpes

Herpes tipa 1 najčešće nastaje na području usana. Kao takav sastoji se od tekućine ispunjene virusima, a može se prenijeti direktnim kontaktom. Ovakav herpes uobičajeno se prenosi ljubljenjem, ali važno je napomenuti kako osoba koja i nema vidljiv herpes, može ga imati, jer se virus može nalaziti i u koži. Ne postoji lijek, ali se antivirusnim medikamentima mogu ublažiti i skratiti simptomi.

HPV

HPV je najčešća spolno-prenosiva bolest od koje oboli skoro svaka spolno aktivna osoba barem jednom tijekom života. Riječ je o pojavi bradavica koje se liječe krioterapijom, uporabom krema ili cjepivom. Nije jasno kako se to događa, ali dokazano je kako se osim spolnim odnosom, HPV može prenijeti i poljupcem, odnosno kontaktom usana.

Sifilis

Za sifilis je uobičajeno da se prenosi oralnim, analnim ili vaginalnim spolnim odnosom. No, rana i virusi mogu se manifestirati i unutar usne šupljine te na usnama i zbog toga se sifilis može prenijeti i poljupcem. Testiranje na sifilis i njegovo rano otkrivanje ključ je uspješnog liječenja, a liječi se antibioticima.

Za sad nema mjesta panici

Iako su sve navedene bolesti opasne te stvaraju znatne smetnje u životu, jedina je utješna činjenica da se poljupcem za sada ipak ne prenose toliko često kao spolnim putem, no treba unatoč tomu biti informiran i imati i ovo na umu. Poljupcem se ne mogu nikako prenijeti bolesti poput klamidije i gonoreje. Stoga ne paničarite odmah, neka vam ljubljenje i dalje bude jedan od užitaka.

Oznake

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.