Bolesti koje se mogu prenijeti poljupcem

Bolesti koje se mogu prenijeti poljupcem

Većina uživa u iščekivanju prvoga poljupca s osobom koja mu/joj se sviđa. Smatra se to činom iskaza ljubavi, ali i strasti. Puno je slatkih poljubaca, neki se pamte cijeli život, neki malo manje. Ljubljenje se smatra bezopasnim činom punim neodoljivih dodira, ali jeste li znali da se poljupcima mogu prenijeti čak i spolne bolesti?! Na samome vrhu liste bolesti koji se prenose ovim putem su herpes, HPV i sifilis, a u slučaju da oba partnera imaju krvarenje desni ili otvorene rane, poljupcem se može prenijeti čak i HIV.

Herpes

Herpes tipa 1 najčešće nastaje na području usana. Kao takav sastoji se od tekućine ispunjene virusima, a može se prenijeti direktnim kontaktom. Ovakav herpes uobičajeno se prenosi ljubljenjem, ali važno je napomenuti kako osoba koja i nema vidljiv herpes, može ga imati, jer se virus može nalaziti i u koži. Ne postoji lijek, ali se antivirusnim medikamentima mogu ublažiti i skratiti simptomi.

HPV

HPV je najčešća spolno-prenosiva bolest od koje oboli skoro svaka spolno aktivna osoba barem jednom tijekom života. Riječ je o pojavi bradavica koje se liječe krioterapijom, uporabom krema ili cjepivom. Nije jasno kako se to događa, ali dokazano je kako se osim spolnim odnosom, HPV može prenijeti i poljupcem, odnosno kontaktom usana.

Sifilis

Za sifilis je uobičajeno da se prenosi oralnim, analnim ili vaginalnim spolnim odnosom. No, rana i virusi mogu se manifestirati i unutar usne šupljine te na usnama i zbog toga se sifilis može prenijeti i poljupcem. Testiranje na sifilis i njegovo rano otkrivanje ključ je uspješnog liječenja, a liječi se antibioticima.

Za sad nema mjesta panici

Iako su sve navedene bolesti opasne te stvaraju znatne smetnje u životu, jedina je utješna činjenica da se poljupcem za sada ipak ne prenose toliko često kao spolnim putem, no treba unatoč tomu biti informiran i imati i ovo na umu. Poljupcem se ne mogu nikako prenijeti bolesti poput klamidije i gonoreje. Stoga ne paničarite odmah, neka vam ljubljenje i dalje bude jedan od užitaka.

Avatar
Edith
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori