Zdrav život – šta to tačno podrazumeva

Zdrav život – šta to tačno podrazumeva

U zadnjih nekoliko godina sve više se priča o zdravom životu. Sigurni smo da stalno viđate na portalima magične napitke koji leče sve bolesti, brišu godine sa vašeg lica ili potpuno regenerišu vašu kosu. Nažalost, ovi saveti veoma često nisu baš delotvorni i ljudi tada odustanu od svega pa čak i dobrih stvari. Naravno, to je greška. Uz samo malo volje možete preokrenuti vaš život ali za to je svakako potrebno određeno vreme. Zato, budite uporni i sigurni samo da ćete biti zadovoljni.

Ishrana

Prvi korak ka zdravom životu je pravilna ishrana. Ovde uglavnom najviše grešimo jer pokušavamo da se pridržavamo pravila koja nekada mogu biti dosta ekstremna. U današnje vreme influenseri diktiraju nova pravila ishrane i mi pokušavamo da ih pratimo kako bi poboljšali naš kvalitet života. Ono što ćete veoma brzo videti je da su njihovi saveti uglavnom nemogući da se prate, a neretko nisu ni dobri za vaše zdravlje. Takođe, ako menjate ishranu kako bi izgubili kilograme morate da znate da sve dijete koje su ekstremne imaju jo-jo efekat tako da morate biti pažljivi.

Za početak pokusajte da nađete balans koji će vama odgovarati. Potrudite se da smanjite unos ugljenih hidrata. Nikako nije dobro skroz ih izbaciti iz ishrane ali za početak pokušajte da izbacite ono što vam svakako nije potrebno jer nije ni zdravo. Krenite sa grickalicama, slatkišima, sokovima i testeninama. Sigurni smo da svi već znate da ove namirnice nemaju ništa hranjivo u sebi i svakako će biti dobro a vas da ih nemate u jelovniku.

Proteini su najbolji izvor energije i veoma povoljno utiču na vaš organizam. Snažni izvor proteina je meso ali morski i orašati plodovi, mlečni proizvodi i mahunarke. Trudite se da svaki dan  u svoju ishranu uvrstite proteine kako bi imali dovoljno snage u toku dana.

Nikako ne smemo da zaboravimo voće i povrće kao glavni izvor vitamina koji su nam potrebni. Uz svaki obrok pojedite salatu a voće ostavite za užinu. Ono što nutricionisti preporucuju je pet obroka dnevno. Tri redovna obroka i dve užine. Na ovaj način ubrzavate metabolizam i vaše telo neće više imati potrebu da skladišti masnoće.

Fizčka aktivnost

Znate i sami da ishrana nije jedina stvar koju treba promeniti kako bi vodili zdraviji život. Fizička aktivnost je podjednako važna. Kao i kada je promena ishrane u pitanju, vraćanje sportu može da bude dosta teško. Važno je da za početak budete svesni svojih sposobnosti i svoje kondicije. Ono što vam svakako preporučujemo da se opredelite za teretanu ili neki grupni trening. Razlog za ovo je prisustvo trenera koji će vas uputiti kako da pravilno vežbate i tako izbegnete da se povredite. Svakako je odlična vest da sada skoro svaka teretana nudi besplatan probni trening što će vam omogućiti da nađete sport koji vam se sviđa. Fizička aktivnost dovodi do poboljšanja opšteg zdravlja čoveka. Pored toga što dolazi do jačanja kostiju, poboljšanja kondicije i povećanja kapaciteta pluća postoji još mnogo blagotvornih uticaja fizičke aktivnosti. Dijabetes, loš holesterol, bolesti srca i visok pritisak će postati stvar prošlosti ukoliko budete redovno vežbali.

Obzirom da svi mi živimo pod stresom, sport je sjajan način da sve to izbacimo iz sebe. Nakon pola sata fizičke aktivnosti naš organizam počinje da luči endorfin odnosno hormon sreće. Zato se svi nakon treninga osećamo sretno i rasterećeno.

Kada je fizička aktivnost u pitanju postoji jedna stvar na koju morate posebno da obratite pažnju a to su sportske povrede. Trudite se da pratite instrukcije trenera i vodite računa o izvođenju svake vežbe. Nekada je jedan pogrešan korak dovoljan da vas odvoji od sporta čak i na duže vreme. Ukoliko do povrede ipak dođe najbolje je odmah se obratiti vašem fizijatru. Brza i precizna dijagnostika mogu napraviti veliku razliku u oporavku.

Dajte sebi malo oduška

Najvažnija stvar je da ne zaboravite da treba nekada malo i da se uživate. Ukoliko osetite potrebu da pojedete kockicu čokolade, nemojte se ustezati. Ono što je važno je da znate da se zaustavite i da jedna kockica ne postane cela čokolada. Pojedite ponekad hranu koja nije zdrava ali u kojoj uživate ili po koju čašu vina. Ukoliko se strogo budete držali bilo čega to može dovesti do prezasićenja i možete se desiti da se zbog toga osećate loše. Budite umereni u svemu i sigurni smo da ćete živeti dug i zdrav život.

Avatar
livealife
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave