Bolni mišići – bezazleno stanje ili signal za uzbunu

Bolni mišići – bezazleno stanje ili signal za uzbunu

Fizička aktivnost predstavlja jednu od bitnih komponenata, koja je neophodna za pravilan razvoj čitavog organizma.

 Važnost bavljenja sportom ili nekim vidom rekreacije je izuzetno velika, a ogleda se u pravilnom držanju tela i njegovom opštem funkcionisanju, kao i jačanju imunog sistema.

Koliko je bitan pravilno razvijen mišićni sistem, govore u prilog činjenice da nam mišići omogućuju kretanje celog tela i pokretanje njegovih delova. Bez mišića ne bismo bili sposobni da stojimo, trčimo, sedimo, smejemo se, čak ni da trepćemo ili dišemo. 

Ukoliko se javi bol u mišićima, ona može biti simptom različitih stanja, od sasvim bezopasnih, pa do onih težih i ozbiljnijih. Bolesti mišića se mogu manifestovati kroz bol, slabost mišića ili njihovu paralizu. Uzroci ovih pojava mogu biti različiti – genetika, hormonski poremećaji, kancer, autoimune bolesti, infekcije itd. Bolesti koje napadaju čovekov mišićni sistem ima poprilično, a u daljem tekstu navešćemo neke od njih. 

Mišićni grčevi – neprijatno stanje koje trenutno „parališe“ telo

Ne postoji osoba koja nije barem jednom osetila grčeve u mišićima. Oni se javljaju iznenada i to uglavnom noću ili posle napornog treninga, a traju do nekoliko sekundi, ređe nekoliko minuta. Ukoliko se javlja povremeno, grčevi u mišićima nisu opasni, a oslobađanju od stezanja mišića može pomoći lagana masaža. Ukoliko je njihovo javljanje učestalo, trebalo bi se obratiti lekaru. 

Istegnuće i iščašenje mišića kao česta pojava

Istegnuće i iščašenje mišića podrazumeva izvlačenje ili povredu mišića i tetiva. Može biti iznenada ili tokom dužeg perioda, a dato stanje praćeno je bolovima, oticanjem bolnog mesta i teškoće pri stajanju ili kretanju. Ukoliko dođe do istegnuća ili iščašenja mišića, potrebno je obratiti se stručnom licu radi pregleda i dosta odmarati i po potrebi konzumirati analgetik protiv bolova. 

Upala tetiva – tendonitis

Upala tetiva predstavlja bolno stanje koje se može javiti u bilo kom delu tela – u laktovima, zglobovima ruku i nogu, ramenima itd. Manifestuje se kroz bolove, oticanje i osetljivost upalnog mesta, a leči se odmorom, mirovanjem i hladnim oblogama. 

Mišićna distrofija – bolest propadanja mišićnog tkiva

Mišićna distrofija predstavlja jedno od oboljenja mišića, koja spada u nasledne bolesti. Utiče na oštećenje i degeneraciju mišićnog tkiva, što uslovljava slabu pokretljivost, loše držanje tela, slabost mišića, neravnotežu i otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Postoji više vrsta mišićne distrofije, ali ne i poseban lek koji bi je lečio. 

Cerebralna paraliza – ozbiljan neurološki problem

Cerebralna paraliza predstavlja oboljenje koje se javlja još tokom trudnoće ili nakon rađanja deteta. Izaziva gubljenje mišićnog tonusa u telu, pri čemu se javlja nemogućnost držanja tela, kretanja, ravnoteže. Bilo koji pokret, kao i obavljanje svakodnevnih radnji postaju veoma naporne. 

ALS – Lu Gerigova bolest

Amiotrofična lateralna skleroza ili ALS predstavlja retko neurološko oboljenje koje izaziva oštećenje i centralnog i perifernog nervnog sistema. Ovo oboljenje  se ne može izlečiti, već određenim lekovima i pomagalima nakratko usporiti. Bolest se javlja i kod mladih, a tegobe počinju nerazgovetnim govorom i smetnjama pri gutanju i disanju, praćeni su i atrofijom mišića ruku i nogu, što dovodi do otežanog podizanja ekstremiteta, sve dok se ne javi potpuna oduzetost. Osoba koja pati od ALS-a ostaje svesna i može da pokreće mišiće očiju. 

 

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori