Vježbe koje vam mogu pomoći prilikom dugog sjedenja u kancelariji

Vježbe koje vam mogu pomoći prilikom dugog sjedenja u kancelariji

Predstavljamo neke od vježbi koje mogu da vam pomognu tokom dugog sjedenja u kancelariji.

Radno mjesto koje ne uključuje sjedenje za kompjuterom predstavlja više izuzetak nego pravilo. Pored toga, tradicija birokratskog posla, ali i bilo kakvog kancelarijskog posla nalaže da se dobar dio, ili celokupno radno vrijeme, provede u sjedećem položaju. Ovakav način života može da bude poguban ukoliko se u međuvremenu ne aktiviraju mišići i tijelu ne dozvoli da razbije dnevnu rutinu.

Bolovi u leđima, ramenima, vratu i potiljku, glavobolja prouzrokovana grčenjem mišića i velika mogućnost da je u starosti potrebno lečenje reumatoloških stanja, dovodi do toga da se svaki kancelarijski radnik zapita koliko njegov posao zaista utiče na cijelokupan kvalitet života. U nastavku teksta predstavljamo neke od vježbi koje mogu da vam pomognu tokom dugog sjedenja u kancelariji.

Puno radno vrijeme sjedenja

Popularno radno vrijeme u trajanju od 8 sati, još od čuvene podele utvrđene Međunarodnim danom rada, na “8 sati sna, 8 sati rada i 8 sati razonode” odnosi se period tokom kojeg zaposleni vrijeme uglavnom provode sjedeći. Ovakav položaj zahtjevan je za organizam iz mnogo razloga, pa otud ne treba da čudi što se mnogi zaposleni žale na kvalitet života koji trpi zbog sjedećeg položaja u kojem obavljaju većinu svog posla.

Grupe ljudi koji su najviše pogođeni zbog prirode posla jesu radnici u kancelariji, radnici na pokretnoj traci i vozači, kod kojih se zbog načina života javljaju neke karakteristične bolesti. Prva stvar koja je neophodna, čak i pre nego što se počne sa bilo kakvim vježbama, jeste da se redovno krećete. Trčanje, vožnja biciklom ili plivanje samo su neke od aktivnosti koji treba da se upražnjavaju, nevezano za vježbe koje se tiču dugog sjedenja u kancelariji.

Vježbe koje pomažu tokom dugog sjedenja

Ako ste ispunili uslov da se redovno krećete, organizam će vam biti zahvalan. Ali se tu ne završava priča oko održavanja tijela u najboljem redu. Jer, iako se krećete i redovno ste aktivni, dugotrajno sjedenje može da obriše te efekte i utiče na funkcionisanje organizma. Zbog toga, evo nekoliko savjeta za vježbe koje pomažu tokom dugog sjedenja.

Vježbe za kancelarijskim stolom

Ovih nekoliko vježbi možete da radite za vašim kancelarijskim stolom. Sjedite na stolicu i zategnite leđa. Razmaknite noge, savijte ruke u laktovima i prekrstite prste. Zatim se lagano naginjite ka nazad, ali ne isključivo laktovima, već cijelim tijelom.

Još jedna korisna vježba koju možete da radite u vašoj stolici odnosi se na to da ispravite leđa i ruke stavite pored sebe. Polako ramenima gurajte napred, usled čega dolazi do istezanja grudnog koša prema napred i u stranu.

Još jedna stacionarna vježba koju možete da praktikujete odnosi se na istezanje tricepsa. Obe ruke čvrsto stavite pored sebe, na stolicu, koja ne bi trebalo da se pomjera. Zatim, ispružite prvo jednu, pa drugu nogu, u visini kukova. Koljena treba da vam budu zategnuta, pod uglom od 180 stepeni.

Jedna vježba, kod koje ne možete baš da sjedite, ali je moguće da se radi u kancelarijskom okruženju je ona za koju je potrebno da stojite pravo. Ispravite leđa i blago razmaknite noge, ruke su savijene u laktovima, a šake stoje iznad temena. Ruke lagano podižete, sve dok se prsti šake ne dodirnu. Potrebno je da svaku od ovih vježbi ponovite nekoliko puta.

Savjeti za pravilno sjedenje

Istraživanje naučnika Univerziteta Lester pokazalo je da osam sati sjedenja može da bude pogubno za čitav organizam. Kako se kaže u izveštaju istraživanja, tijelo već posle četiri sata sjedenja počinje da šalje signale da mu je loše. Preterano sjedenje usporava metabolizam i utiče na rad cijelog tijela.

Zato je važno da svako ko provodi radno vrijeme sjedeći u kancelariji, pročita nekoliko savjeta o tome kako treba pravilno da se sjedi. Prije svega, potrebno je da se glava ne naginje napred, kako se vrat ne bi dodatno napinjao. Ovo je posebno važno jer se bol u vratu često širi i prerasta u glavobolju.

U svakom trenutku, ramena treba da budu opuštena, a ruke blizu tela. Laktovi treba da budu pod pravim uglom, od 90 stepeni. Stopala treba da budu ravno na podlozi, bez oslanjanja samo na jednu nogu, jer se time gubi balans tijela. Na kraju, donji dio leđa treba da ima podršku, kako se kičma ne bi previše opterećivala.

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori