Zdravi zubi i blistav osmeh kao imperativ lepote

Zdravi zubi i blistav osmeh kao imperativ lepote

Lepota je individualna i njena moć je upravo u raznolikosti koja nas okružuje. Međutim, da bi nas drugi doživljavali onako kako želimo, prvenstveno mi sami moramo biti zadovoljni sobom.

Zato je potrebno konstantno raditi na sebi, kako na telesnom nivou, tako i na duhovnom. Ne postoji ništa lepše od zadovoljne, zdrave osobe, koja pleni svojom harizmom i ostavlja snažan utisak gde god da se pojavi. 

Jedan od najboljih saveznika koji daje samopouzdanje i može biti vaše najmoćnije oružje je svakako osmeh. Lepim osmehom i ljubaznožću se otvaraju sva vrata. Da bi imali prvenstveno zdrav i sjajan osmeh, neophodne su redovne posete stomatologu, koji će vam pomoći da budete zadovoljni sobom.

Zašto zubi menjaju boju?

Izgled, jačina i boja naših zuba pretežno je uslovljena genetskim faktorom. Usled toga, boja može varirati od snežno bele, žućkaste, pa čak i sivkaste nijanse. Međutim, tokom života, različiti faktori kojima smo izloženi, direktno utiču i na boju zuba. To se posebno odbnosi na lošu dentalnu higijenu i neredovno pranje zuba ili posete stomatologu. 

Takođe, zdravlje zuba, pa i boja gleđi može da bude ogledalo zdravstvenog stanja organizma, pa zbog toga bi trebalo na njih obratiti posebnu pažnju. 

Zubi menjaju boju zbog različitih uzroka, a neki od njih su:

  • konzumiranje obojene hrane i pića – najčešći uzročnici promene boja zuba. To mogu biti zaslađeni tamni napici, crveno vino, kafa, čajevi, pa čak i paradajz sos ili balzamiko sirće, koji ostavljaju tamne fleke na zubima. 
  • upotreba cigareta – o štetnosti cigareta se govori učestalo, kao i o bolestima koje izazivaju. Ukoliko pušite, budite svesni da, osim što će vaše ruke, odeća i kosa imati specifični miris duvana, ova loša navika će ostaviti i tragove na vašim zubima u vidu žutih mrlja.
  • nakupljanje zubnog kamenca – kamenac je prirodna pojava koja se taloži nazubima. Međutim, on se teško može skinuti četkicom, pa ostavlja tamnožutu boju na zubima. Odlaskom kod stomatologa jednostavno se možete rešiti ovog problema.
  • zubima kojima je izvađen živac – lečeni zubi kojima je izvađen živac imaju tamniju nijansu u odnosu na ostale zube. Ta pojava se dešava i kod zuba koji su plombirani crnom plombom. 
  • povreda zuba – usled pada ili udarca određene jačine, može doći do povrede i nekroze živca u zubu. Tada nastaju promene, koje se odražavaju na boju zubne gleđi. 
  • fluoroza zuba – usled uvećane koncentracije fluora, može se javiti i pojava belih mrlja na zubima itd.

Kako do sjajnog osmeha – rešenje je izbeljivanje zuba

Da bi vaš osmeh došao do izražaja, preporučljivo je obaviti stomatološku proceduru izbeljivanja zuba, gde ćete postići boju koju želite. U pitanju su savremeni tretmani dobijanja odgovarajućih nijansi boje zuba, kako bi vaš osmeh bio blistav, a istovremeno izgledao prirodno. 

Celokupni postupak izbeljivanja zuba uključuje i pripremu zuba – skidanje kamenca, popravka karijesa, lečenje upalnih procesa na desnima i drugo, koju možete obaviti u stomatološkoj ordinaciji Vuković. Više o usluzi možete pogledati ovde- https://www.ordinacijavukovic.rs/page/estetska-stomatologija/.

Uz profesionalne i ljubazne doktore i prijatnu atmosferu, svaka intervencija na zubu biće lakša i bezbolnija. 

Zato ne čekajte da život prođe pored vas, već učinite sve da kroz život koračate nasmejani i puni pozitivne energije.

Avatar
Marko
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave