EdukativnoLifestyleVideoZdravlje

LIJEK IZ PRIRODE: Đumbir za dobar imunitet

KORIJEN đumbira je izuzetno ljekovit. Može da se koristi protiv mučnine, bolova u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma, za ubrzavanje varenja, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana. Ipak, đumbir u ovo doba godine je najbolji za prevenciju prehlada!

Bilo da se koristi u ishrani ili se od njega pravi čaj, đumbir je idealan saveznik za jačanje imuniteta.

Đumbir u ishrani se uglavnom koristi svjež, sitno sjeckan ili rendan. Budući da je u većim količinama ljut i karakteristične arome, najbolje je da se upotrebljava kao začin u salatama.

Na organizam đumbir djeluje tako što snažno ubrzava cirkulaciju i samim tim podstiče razmjenu materija. Diuretički efekat i preznojavanje koje izaziva pogodno djeluju na detoksikaciju tijela i borbu protiv virusa.

Stručnjaci za ishranu tvrde da đumbir pomaže i u slučaju otoka i grčeva, smiruje kašalj, poboljšava pamćenje i podiže energiju.

Đumbir, takođe, snižava vrijednosti holesterola u krvi i povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

SA MEDOM I LIMUNOM

Da biste u sezoni infekcija pojačali imunitet primjenite ovaj jednostavan recept. Jedan limun operite, iscijedite i sitno isjeckajte i koru. Dodajte četiri-pet supenih kašika meda i jednu kašiku narendanog đumbira. Uzimajte po jednu kašiku ujutru na prazan stomak.

ČAJ ZA DETOKSIKACIJU

OLJUŠTITE i isjeckajte komad đumbira veličine palca. Stavite u pet decilitara hladne vode, kuhajte oko 20 minuta, a zatim procijedite i zasladite medom. Pijte nekoliko šolja dnevno.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.