Microsoft razvija poseban sistem za čuvanje ličnih podataka u svijetu kriptovaluta

Microsoft razvija poseban sistem za čuvanje ličnih podataka u svijetu kriptovaluta

Microsoft je na Consensus 2018 tehnološkoj konferenciji predstavio svoju perjanicu - Decentralizovani identitet za decentralizovani svijet.

Svrha ovog projekta jeste da omogući korisnicima da posjeduju i kontrolišu svoj identitet na decentralizovan način u blockchainu.

Aplikacije i servisi na ovoj platformi moraju da traže dozvolu prije nego što pristupe bilo kakvim osjetljivim podacima – i to na potpuno jasan način.

Umjesto da pruža detalje određenom broju aplikacija, Microsoft vjeruje da je mnogo lakše da korisnik čuva sve svoje podatke u bezbijednom habu.

– Svakome od nas je potreban digitalni identitet koji će biti u našem posjedu. identitet koji privatno i bezbijedno čuva sve elemente naše digitalne ličnosti. Taj identitet mora da bude lak za korištenje i da nam pruža potpunu kontrolu u vezi sa tim kako se našim podacima pristupa i kako se oni koriste, izjavio je Ankur Patel, program menadžer za Microsoftovu Identity diviziju.

Lansiranje ovog decentralizovanom spremišta za lične podatke potvrdio je i glavni developer kompanije, Danijel Bušner.

On je također otkrio i pojedine tehničke specifikacije ove platforme.

Primjera radi, Microsoft će koristiti Chainpoint kako bi se “usidrio” na bitcoin.

Chanpoint je otvoreni standard za kreiranje vremenskih markera koji dokazuju postojanje bilo kakvih podataka, fajlova ili procesa.

Microsoftova odluka da razvije decentralizovano spremište digitalnih podataka mogao bi da bude ključan korak za bitcoin blockchain koji i dalje čeka da pronađe pravu primjenu u “stvarnom” svijetu.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori