Načini na koje možete ubrzati metabolizam

Načini na koje možete ubrzati metabolizam

Evo na koje sve načine možete uticati na ubrzanje metabolizma, a samim tim i poboljšanje zdravlja.

Ljudi najčešće ili ne znaju ili ne razumeju sasvim kako metabolizam funkcioniše i na koji način pomaže našem telu. U suštini, metabolizam je mreža hormona i enzima koji hranu pretvaraju u gorivo i određuju načine na koje će se to gorivo trošiti. 

Pol i postotak mišićne mase u velikoj meri utiču na sposobnost metabolizma da koristi energiju, a ukoliko nismo blagosloveni atletskom građom ili održivom težinom, postoje načini na koje možemo “naterati” metabolizam da radi za nas.

Počnite dan zdravim doručkom

Kao i automobilu, telu je ujutru potrebno dati gorivo za rad, kako bi tokom dana uspelo da sagori što više kalorija i obezbedi energiju za funkcionisanje. Mnoge studije su pokazale da rani doručak ubrzava metabolizam za 10% u odnosu na dane kada doručak preskočimo. Takođe, treba voditi računa da doručak bude zdrav, i da se sastoji od jogurta, tosta ili žitarica i jaja.

Glavni obrok posvetite proteinima

Varenje i apsorpcija enzima iz hrane ubrzava metabolizam čak tokom nekoliko sati. Ovaj proces se u nauci naziva termički efekat hrane, a njegovom najvećem rastu dokazano doprinose proteini (do čak 30% u odnosu na masti i ugljene hudrate, koji TEF dižu za do desetak posto).

Proteini u manjim obrocima mogu da preduprede prejedanje, jer su teže probavljivi i produžavaju osećaj sitosti. Najkompaktniji izvor proteina nalazi se u piletini (i ćuretini), junetini i ribi. Hrana treba da bude spremljena sa što manje loših masnoća, najbolje grilovana, pa će vam četvrtasti gril tiganj postati najbolji saveznik u gubljenju kilograma.

Vitamini, minerali i VODA

Ključni pomoćnici koji unetu hranu pretvaraju u energiju su vitamini i minerali, naročito vitamin B i magnezijum. Nedostatak vitamina B utiče na osećaj umora, nesanicu i usporavanja metabolizma – koji, potom, neminovno dovodi do nagomilavanja viška kilograma. Pokušajte da u ishranu uvedete spanać, dinje, mahunarke, žitarice, jaja ili ribu, kako biste uspešno nadoknađivali ovaj vitamin.

Najpotrebniji mineral koji pomaže radu mišića, stabilnosti nerava, čak i srčanom ritmu je magnezijum – mineral koji telo prvi apsorbuje iz hrane i gotovo uvek je u deficitu u telu. Dobra vest je da zeleniš za kojim ćete posegnuti pri nadoknađivanju vitamina B, poseduje i magnezijum, pa ćete tako “ubiti dve muve jednim udarcem”.

Ubrzavanju metabolizma u značajnoj meri doprinosi konzumiranje većih količina hladne vode. Voda pre obroka uspešno sprečava prejedanje, zamaskirava osećaj gladi, a pruža najbolje osveženje, bez nepotrebnih kalorija koje bismo uneli nekim gaziranim i zaslađenim pićem. Vodu možete menjati isključivo crnom kafom, limunadom i zelenim čajem.

Vežbajte ukoliko ste u mogućnosti

Gubitak mišićne mase dovodi do usporavanja metabolizma. Nauka je dokazala da nakon 35. godine gubimo 0.5% mišićne mase svake godine, a kako se približavamo šezdesetima, taj procenat se značajno povećava. Dobra vest je da se ovakva “potrošnja” mišića uspešno sprečava redovnim treninzima snage i izdržljivosti, odnosno pri redovnom jačanju posture korišćenjem tegova.

Takođe, ubrzavanju metabolizma doprinose i kratki, ali intenzivni intervali vežbi (takozvani HIT programi, Body pump i drugi intenzivni ili poluintenzivni programi) od barem 20 minuta. Samo dva puta nedeljno je dovoljno da svoje telo častite nekim intenzivnim treningom i oduševiće vas stepen gubitka masnih naslaga.

Kvalitetan san je pola zdravlja

Nedovoljno sna i nesanica su dve ključne stvari od kojih pate mnogi gojazni ljudi. Ovo je najpre prouzrokovano lošim i sporim metabolizmom koji, potom,dovodi do insulinske rezistencije, niskog krvnog pritiska, i na kraju, oboljevanja od dijabetesa tipa 2. Sledeći put kada se ne naspavate, nemojte posezati za (nezdravom) hranom. Pokušajte da se naspavate, a potom i da promenite svoje navike.

Male promene u navikama imaju značajnu ulogu u ubrzavanju metabolizma kod zdravih osoba, a funkcionalan i brz metabolizam nas, osim prekomerne težine, štiti i od raznih bolesti i pruža energiju za obavljanje svakodnevnih aktivnosti koje doprinose kvalitetu naših života. Učinite nešto dobro za vaše telo i organizam da bi vas on služio i u kasnim godinama.

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori