Najpoznatiji komadi nakita na svetu i zašto su poznati

Najpoznatiji komadi nakita na svetu i zašto su poznati

Vrednost svetski poznatih komada nakita se ne može izmeriti, jer im pored fascinantnog izgleda i simbolika dodaje dodatnu dragocenost.

Vrednost nakita je određena brojnim faktorima, počevši od materijala od kog je sačinjen, pa sve do dizajna i ukusa njegovog krajnjeg korisnika. Kako su ukusi različiti a izbor nakita veliki, u zlatarama danas možete pronaći ogroman broj različitih modela i komada koji nude za svakog ponešto.

Ipak, dragocenost određenih, svetski poznatih komada nakita je neupitna, a ono što im je zajedničko pored fascinantnog izgleda jeste i simbolika koja im daje dodatnu vrednost. U nastavku teksta pročitajte za koje komade nakita zna ceo svet, i ko su bile dame koje su ih nosile.

#1 Verenički prsten princeze Dajane

Sećanje na Dajanu širom sveta izaziva emocije povezane s poštovanjem i ljubavlju prema ovoj, tragično nastradaloj princezi od Velsa. Najpoznatija žena na svetu je bila poznata po zanimljivom karakteru, ljubaznosti i lepom ponašanju, ali i po odevnim kombinacijama i nakitu koji je nosila. Izvori bliski kraljevskom dvoru tvrde da je najviše volela nakit sa dijamantima.

Javnost je ostala zatečena kada je princ Čarls verio Dajanu Spenser skupim 12 – karatnim safirom okruženim sa četrnaest dijamanata, u februaru davne 1981. godine. Zanimljivo je to što prsten nije bio  izrađen specijalno za princezu, već je pripadao kolekciji vereničkih prstenja londonske zlatare Garard, koja ga je čak izložila u svom prodajnom katalogu. Prsten je tada vredeo oko 28 000 funti, što bi danas iznosilo 108 hiljada funti, a nagađa se da ga je princeza odabrala jer ju je podsećao na prsten njene majke.

Prsten danas ima veliku važnost za princa Vilijama i princezu Kejt, s obzirom da je najstariji naslednik princeze Dajane suprugu verio upravo ovim prstenom. Zlatara ga tretira kao jedinstven model, i bez obzira na brojne narudžbe, odbija da ikad više napravi identičnu verziju skupog prstena.

#2 Srce okeana iz filma Titanik

Najpoznatija ogrlica na svetu, inspirisana ovom čuvenom filmskom pričom iz 1997. godine, vredi čitavih 20 miliona dolara. Izrađena je specijalno za dodelu Oskara, i predstavlja najskuplji nakit ikad dizajniran baš za ovu svrhu.

Na dodeli ga je nosila glumica Glorija Stjuart koja u filmu tumači staru Rouz, a ovaj čuveni komad nakita je nosila i Selin Dion prilikom izvođenja pesme My heart will go on, koja ujedno predstavlja i glavnu muzičku podlogu filma. U moru neobičnih ogrlica, Srce okeana se izdvojilo kao jedinstven i neponovljiv primerak.

Ogrlicu su dizajnirali britanski draguljari Asprej i Garard, a nakit je danas u vlasništvu jednog privatnog kolekcionara koji je čuvenu ogrlicu kupio za 2,2 miliona dolara od britanske aukcijske kuće “Sotbi”. Sama ogrlica je prevazišla popularnost Titanika, pa za nju znaju i oni koji ga nisu gledali, a među draguljarima i stručnjacima je posebno cenjena kao unikatan, istorijski važan komad nakita.

#3 Britanska kraljevska kruna

Najreprezentativniji simbol britanske monarhije i njenog suverenteta je svakako kraljevska kruna. Osim ovog značaja, poznata je i po ome što je krasi veliki broj dragulja, a između ostalih i Kulinan, najpoznatiji dijamant na svetu.

Dijamant jastučastog oblika se nalazi na prednjoj strani krune i vrlo je upečatljiv, a njegovo poreklo se vezuje za afrički kontinent gde ga je pronašao Fredrik Vels 1905. godine. Do danas se nije pojavio veći sirovi dijamant draguljarskog kvalitete od čuvenog Kuliranana. Kruna je samo mali deo blaga kraljevske porodice koje se čuva u podrumu Bakingemske palate.

#4 Ogrlica Marije Antoanete

Poslednja francuska kraljica, Marija Antoaneta, je ostala upamćena po brojnim skandalima i nedoličnom ponašanju na dvoru. Veruje se da je jedan od najdramatičnijih događaja francuskoj istoriji delimično uzrokovala ni manje ni više nego jedna ogrlica.

Naime, Luj VX je od poznatih francuskih juvelira naručio luksuznu ogrlicu sa čak 647 dijamanata i ukupunom vrednošću od 2 800 karata. Ogrlica nije bila namenjena Mariji Antoaneti, već Madam de Bari koju je kralj simpatisao. Međutim, pre nego što je ogrlica konačno izrađena, Luj XV je umro a njegova ljubavnica je proterana sa dvora, pa su se juveliri našli u nezavidnoj poziciji.

Nudili su ogrlicu kraljici, kako bi se spasili od bankrotstva, ali ona je odbijala da prisvoji nakit koji je bio namenjen drugoj ženi. Ova ogrlica se našla u centru prevara i spletki pripadnika francuske elite, a skandali koji su se desili najavili su Francusku revoluciju. Legenda o ovoj ogrlici ima nekoliko verzija, ali najviše se veruje upravo u ovu. Vrednost ogrlice bi danas iznosila oko sto miliona američkih dolara.

Nakit je uvek bio više od pukih ukrasa obožavanih od strane žena. Simbolika i tajne su neke komade proslavile i učinile najpopularnijim na svetu, dok su neki drugi imali uticaj i na sam tok istorije. Navedeni komadi predstavljaju neke od najpoznatijih dijamantskih primeraka na svetu, a često služe i kao modeli za izradu kopija ili sličnih verzija.

Anica
Anica
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori