Neke vrste kestenova

Neke vrste kestenova

Castanea crenata Sieb. and Zucc. – japanski kesten

Japanski kesten je prirodno rasprostranjen u Japanu i Kini, gdje izrasta u gusto, zbijeno, tanko drvo, postižući visinu do 15 m. Listovi su manji nego u ostalih vrsta kestena, dužine do 20 m. Lisna plojka je eliptično duguljasta, u osnovi zaobljena ili srcolika. Drvo je veoma otporno prema većini poznatih bolesti. Kupola obično sadrži tri (ponekad pet do sedam) većih i veoma velikih plodova, debljine 2-3 cm Kvalitet ploda je manji u odnosu na druge vrste ovog roda (Tošić, 1967).

Castanea mollissima BI. – kineski kesten

kineski kestenOva vrsta ima široko razgranatu krošnju okruglog vrha. Drvo kineskog kestena je najmanje u odnosu na ostale vrste ovog roda (oko 12 m). Raprostranjen je u sjevernoj i zapadnoj Kini. Listovi su kraći i širi nego kod europskog kestena, svjetlije boje. Dužina listova doseže 18 cm, a plojka je eliptično duguljasta sa zaobljenom bazom. Daje plodove relativno rano, već u trećoj godini. Plodovi su srednje veličine i dobrog kvaliteta, najčešće 2-3 ploda u kupoli. Najotpornija je vrsta prema snijeti (Liu, 1993).

Castanea dentata – američki kesten

Prirodna rasprostranjenost američkog kestena su Apalačke šume SAD -a od Majna do Džordžije i daleko na zapad do Mičigena i Luizijane. Drvo ove vrste je izrazito visoko (do 30 m), a promjera do 1.2 m. Listovi su nešto tanji nego listovi europskog pitomog kestena. Plodovi su mali, pokriveni debelim, blijedim dlakama i sabijeni dva do tri u kupoli. Smatraju se najslađim, najukusnijim i najbrašnavijim plodovima od svih kestena. Američke vrste kestena su bile uništene ranih 1900. godina gljivom zvanom Eudothiaparasitica ili kestenova snijet (Tošić, 1967).

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori