Neke vrste kestenova

Neke vrste kestenova

Castanea crenata Sieb. and Zucc. – japanski kesten

Japanski kesten je prirodno rasprostranjen u Japanu i Kini, gdje izrasta u gusto, zbijeno, tanko drvo, postižući visinu do 15 m. Listovi su manji nego u ostalih vrsta kestena, dužine do 20 m. Lisna plojka je eliptično duguljasta, u osnovi zaobljena ili srcolika. Drvo je veoma otporno prema većini poznatih bolesti. Kupola obično sadrži tri (ponekad pet do sedam) većih i veoma velikih plodova, debljine 2-3 cm Kvalitet ploda je manji u odnosu na druge vrste ovog roda (Tošić, 1967).

Castanea mollissima BI. – kineski kesten

kineski kestenOva vrsta ima široko razgranatu krošnju okruglog vrha. Drvo kineskog kestena je najmanje u odnosu na ostale vrste ovog roda (oko 12 m). Raprostranjen je u sjevernoj i zapadnoj Kini. Listovi su kraći i širi nego kod europskog kestena, svjetlije boje. Dužina listova doseže 18 cm, a plojka je eliptično duguljasta sa zaobljenom bazom. Daje plodove relativno rano, već u trećoj godini. Plodovi su srednje veličine i dobrog kvaliteta, najčešće 2-3 ploda u kupoli. Najotpornija je vrsta prema snijeti (Liu, 1993).

Castanea dentata – američki kesten

Prirodna rasprostranjenost američkog kestena su Apalačke šume SAD -a od Majna do Džordžije i daleko na zapad do Mičigena i Luizijane. Drvo ove vrste je izrazito visoko (do 30 m), a promjera do 1.2 m. Listovi su nešto tanji nego listovi europskog pitomog kestena. Plodovi su mali, pokriveni debelim, blijedim dlakama i sabijeni dva do tri u kupoli. Smatraju se najslađim, najukusnijim i najbrašnavijim plodovima od svih kestena. Američke vrste kestena su bile uništene ranih 1900. godina gljivom zvanom Eudothiaparasitica ili kestenova snijet (Tošić, 1967).

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave