Novo otkriće njemačkih naučnika vezano za Parkinsonovu bolest

Novo otkriće njemačkih naučnika vezano za Parkinsonovu bolest

Njemački naučnici su pronašli dodatne dokaze da bi Parkinsonova bolest mogla da bude autoimuna. Oni su, koristeći model matičnih ćelija, pokazali da ćelije imunološkog sistema napadaju dopamin, koji proizvode ćelije ljudi koji boluju od Parkinsona, ali ne i ćelije osoba koje ne pate od te bolesti.

Dopamin je važan za mnoge funkcija mozga. Kod Parkinsonove bolesti moždane ćelije koje proizvode dopamin odumiru, a razlog toga nije poznat.

Kako sve više ćelija nestaje, nivoi dopamina opadaju, pa simptomi kao što su tremor, usporenost, ukočenost i problemi sa ravnotežom postaju sve izraženiji. Javljaju se i problemi govora, teškoće pri gutanju, kao i nekontrolisani pokreti, piše Medical News Today.

Kod autoimunih bolesti imunološki sistem napada zdrave organe, tkiva i ćelije umjesto da ih štiti.

Iako ideja da bi Parkinson mogao da bude autoimuna bolest nije nova, biološki dokazi koji podupiru tu pretpostvaku su sve do skoro bili ne tako brojni.

Tek nedavno, naučnici su doveli u vezu upotrebu lijekova koji ublažavaju reakcije imunološkog sistema sa smanjenjem rizika od nastanka Parkinsonove bolesti.

Ova nova studija Univerziteta Fridrih Aleksander iz Erlangena objavljena je u časopisu Cell Stem Cell.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori