Oblik i boja modrice mnogo “govore”

Oblik i boja modrice mnogo “govore”

"Veličina, mjesto i oblik modrica ukazuju i na način nastanka povrede, među kojima je zlostavljanje", piše hrvatski portal 24. sata. Manje modrice liječimo u kući, veće zahtijevaju hiruršku obradu, a one najozbiljnije i ostanak u bolnici.

Modrice su oštećenja malih krvnih sudova u površinskim dijelovima kože. Najčešći uzrok nastanka su povrede od udarca, ali su povezane i sa težim povredama, poput pucanja mišića, ligamenata, oštećenja zglobova, preloma kostiju.

U nekim slučajevima mogu upućivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Modrice često imaju i osobe koje mnogo vježbaju, posebno dizači tegova. Najviše zabrinjavaju modrice koje nisu nastale od spoljnih povreda.

One mogu da upućuju na probleme u krvi ili da budu posljedica uzimanja lijekova protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansa), na šta može upućivati i krvarenje iz nosa ili desni. Modrice češće nastaju ako u organizmu nedostaje vitamin C, a učestalije su kod starijih osoba zbog vrlo tanke kože.

Uzroci nastanka

Veličina, mjesto i oblik modrica ukazuju i na način nastanka povrede, među kojima je zlostavljanje. Kad malo boli, bez poremećaja pokretljivosti i većeg otoka, radi se o običnoj modrici.

Manje modrice se liječe kod kuće, povremenim stavljanjem leda na oštećeno mjesto dan ili dva. Veće modrice zahtijevaju hiruršku obradu, a one najozbiljnije i ostanak u bolnici. Ako su modrice praćene bolom, može da se popije paracetamol ili neki od nesteroidnih antireumatika.

U nekim bolestima, kao kod poremećaja zgrušavanja krvi, može doći do pojave modrica bez prethodne povrede. Isto tako, kod osoba koje uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi češće se javljaju modrice.

Sve boje jedne modrice

Novonastala modrica može biti crvenkasta, zatim postaje plava ili tamnoljubičasta poslije par sati. Poslije nekoliko dana modrica postaje žuta ili zelena.

Prvih dana nakon nastanka je uglavnom i bolna, ali bol obično nestaje kako blijedi boja. Budući da koža nije otvorena, ne postoji rizik od infekcije. Ako modrica nastane na istom mjestu više puta, moguće je da ostane trajna žućkasto-smeđa mrlja uzrokovana većom koncentracijom željeza u koži.

Kada se treba obratiti ljekaru?

Ako misliš da ti je ispod modrice slomljena kost. Ako uzimaš lijekove protiv zgrušavanja krvi i primjetiš modrice kojima ne znaš uzrok. Ako ti modrica otiče i izaziva jak bol. Ako ne nestane nakon dvije nedjelje, odnosno ako poslije četiri nedjelje potpuno ne izblijedi. Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi. Ako ti je modrica nastala iznad oka, možeš očekivati da se podliv proširi i ispod oka. Provjeri možeš li micati zjenicu u svim smjerovima, vidiš li isto kao prije, ako možeš sve navedeno i nemaš glavobolju, posjeta ljekaru nije neophodna.

Tonik od arnike liječi modrice

Doktorka Ksenija Krajina Pokupec kaže da je arnika najbolja biljka za razbijanje hemoglobina (da plava boja modrice što prije pređe u zelenu, pa u žutu boju, a onda i nestane). “Pola male tegle napuni cvijetom arnike i prelij koncentrisanim alkoholom. Procijedi i poslije dvije nedjelje u tinkturu dodaj eterično ulje čempresa i lavande, a može i malo mente. Prije mazanja modrice, uzmi kašičicu tinkture, pomiješaj u 1 dl vode i stavljaj obloge. Oblog drži desetak minuta (oblog se mijenja kad se malo osuši i dobije temperaturu tijela te kad ga više ne osjećaš) postupak ponovi tri puta dnevno.”

Krema protiv modrica

U bazu za kreme (Belobaza,Cosmobaza,Lekobaza…) ili u dječiju kremu umešati tinkturu arnike. Na 50 g baze, dodati jednu do dvije kašičice ove tinkture i po pet kapi eteričnog ulja čempresa, lavande i mente. Sve dobro promešaj. Modricu namaži od dva do pet puta dnevno, odnosno prema potrebi.

Smilje protiv proširenih kapilara

“Protiv proširenih kapilara, plavila i manjih modrica oko njih najbolje je smilje”, objasnila je lekarka. Umočite smilje u maslinovo ili bademovo ulje. Procijedite poslije mjesec dana i time možete mazati popucale kapilare. Ili u 0,5 dl bademovog ulja dodati 25 kapi eteričnog ulja smilja, ‘odlično je, ali nije jeftino’, zaključila je ona.

Izvor

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori