EdukativnoIstraživanjaLifestyleMagazinSciTechZanimljivostiZdravlje

Obrezivanje smanjuje rizik od spolnih bolesti, herpesa i HIV-a

Obrezivanje je operativni zahvat koji ima dobar utjecaj na higijenu muškog spolovila, kao i zaštitu od spolnih bolesti. Kod obrezanih muškaraca manje su mogućnosti zaraze genitalnim bradavicama, virusom herpesa, pa čak i HIV-om, a na samom penisu se nalazi manje bakterija. Ovo je pokazalo istraživanje Univerziteta Džordž Vašington. Naučnici su utvrdili da se na obrezanom penisu nalazi i dvostruko manje bakterija, ali su i manje mogućnosti zaraze herpesom, genitalnim bradavicama, pa čak i HIV-om.

Oni su uporedili mikrobiološke briseve pacijenata prije obrezivanja kao i godinu dana nakon njega, a najveće otkriće je bio značajan pad u broju anaerobnih bakterija na penisu. „Uklanjanjem kožice povećava se dotok kiseonika, smanjuje vlaga i mijenja ekosistem organa.“ – objasnio je vođa studije, dr Lens Prajs (Lance Price). Na unutrašnjoj strani kožice postoji mnoštvo HIV receptora, koji su skloni tom virusu i drugim infekcijama. Iz toga se dade zaključiti da je obrezivanjem broj receptora smanjen, a time i mogućnost pojave bilo kakve infekcije. Veza između muškog obrezivanja i prevencije HIV-a je opažena još u 80-tim godinama.

Prvo ispitivanje sprovedeno na 3.000 muškaraca u Južnoj Africi, pokazalo je da obrezivanje smanjuje rizik od HIV-a za 60%. Doktor Prajs planira dalje studije u kojima će otkriti kako uklanjanje kožice utiče na smanjenje rizika HIV-infekcije kroz analizu odgovora citokina, signala mehanizama imuniteta. Praksa obrezivanja česta je u SAD-u, no taj trend se sve više širi i u drugim razvijenim zemljama.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.