EdukativnoIstraživanjaLifestyleMagazinSciTechZanimljivostiZdravlje

Obrezivanje sprečava infekcije bubrega, mjehura i mokraćne cijevi

Dječaci koji nisu osunećeni su u velikoj mjeri izloženi opasnosti od infekcija i upala glavića i kožice. Ovakve infekcije se manifestuju crvenilom, peckanjem, i bolom. Te infekcije ponekad znaju prerasti u infekciju Urinarnog Trakta a kojeg čine bubrezi, mokraćni mjehur i mokraćne cijevi. Najčešći uzroci infekcija i upala kod neosunećenih dječaka je slaba higijena odnosno nakupljanje smegme, prljavštine, urina, i bakterija (poput Ešerihije Koli) ispod kožice (prepucija).

Nečistoće i bakterije koje se nakupljaju ispod kožice polako ulaze u uretru i tako dospijevaju dublje u organizam djeteta sve do bubrega. Sa druge strane, postotak urinarnih infekcija kod osunećenih dječaka je zanemariv. Urinarne infekcije mogu biti vrlo opasne pa se roditeljima preporučuje preventivno obrezivanje dječaka u što ranijoj dobi kako bi se izbjegli ovakvi ili slični zdravstveni problemi.

Infekcije bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi su znatno češće kod neobrezanih dječaka i muškaraca, objavili su Australski znanstvenici. Istraživači s University of Sydney su utvrdili kako su neobrezani dječaci mađi od jedne godine imali 10 puta veći rizik za ovakve infekcije, a odrasli muškarci četverostruko veći rizik. U njihovoj studiji su proučeni podaci za 407 902 ispitanika koji su prikupljeni za potrebe 22 ranija istraživanja provedena između 1987. i 2012. godine. Naime, na svaka 4 provedena obrezivanja dolazi 1 slučaj spriječenih infekcija bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Neke ranije studije su već povezale obrezivanje s manjim rizikom za spolno prenosive bolesti i karcinoma.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.