Odviknite bebu od pelena samo za sedam dana!!!

Odviknite bebu od pelena samo za sedam dana!!!

Svaka velika promjena kod djece može biti problematična, a pedijatri čak kažu da se djeca za pelene emotivno vezuju što još više otežava posao. Ova mama, čije savjete prenosimo tvrdi da je uspjela odviknuti sina od pelena za svega pet dana i to bez ičije pomoći.

Zanima vas kako je uspjela? Evo njenih savjeta.

Prva dva dana

Za početak stavljajte dijete na nošu odmah po buđenju i po povratku kući iz vrtića, a nekoliko sati u toku dana dijete stavljajte na tutu svakih 15 minuta. Pustite dijete da se igra, jede, gleda crtiće sve kao i obično samo ga na svakih 15 minuta stavite na nošu, a kad završi, ponovno stavite pelenu i nastavite sa svakodnevnim obavezama.  Tokom trećeg dana skinite pelenu u potpunosti,  i dalje dijete stavljajte na nošu što češće, ali bez povratka pelena.

Ukoliko izlazite napolje potrudite se da sa sobom poneste nošu i da odlazite na mesta gdje ima WC. Ne zaboravite dosta rezervnog donjeg veša i garderobe. Veoma je bitno da onog trenutka kad skinete pelene u potpunosti više ih nikako ne vraćate tokom dana.

Skinite djetetu odjeću

Kad ste kod kuće pustite dete da šeta golo, ako je dovoljno toplo u stanu ili neka na sebi ima samo pamučnu majicu. Ako dijete ne bude imalo pelenu ili gaćice neće imati ni mesto da obavi nuždu pa će ga samo potražiti. Za taj slučaj obratite pažnju da noša uvek bude negdje u blizini detata.

Ako dijete obavi nuždu u nošu obavezno mu pokažite, recite „bljak“ pa zajedno sve prospite u WC šolju i pustite vodu.

Nagradite dijete i budite kreativni

Nagrade su od velike važnosti kad je u pitanju odvikavanje od pelena. Odaberite sitnice kojima se vaše dijete zaista raduje. Neka to budu šarene naljepnice, „tetovaža“ na rukicu ili omiljeni bombon. Odvedite dete u prodavnicu i kupite mu neku igračkicu kao nagradu za jedan cio dan obavljanja nužde na noši, bez nezgodica.

Navijajte

Onog trenutka kad vaše dijete sjedne na nošu postanite njegov najveći navijač. Navijajte, tapšite, plešite pobjednički ples, smijjte se i grlite dijete. Isto tako dozvolite djetetu da pozove baku i pohvali se svojim velikim uspjehom. Natuknite bakama i dedama da sljedeći put kad dođu u posjetu za nagradu donesu djetetu sitni poklon.

Razgovarajte sa vaspitačicama u vrtiću

Iako su tete u vrtiću zauzete sa mnogo dece i ne mogu paziti samo na vaše vi ipak skrenite pažnju tetama da je u toku odvikavanje od pelena i da ukoliko mogu obrate pažnju na znakove. Dajte tetama nagrade koje će one dati djetetu ako i u vrtiću bude tražilo da ide na nošu.

Pokažite djetetu kako se to radi

Vizuelno učenje kod dece ima zaista veliki uticaj i zato se ne ustručavajte pokazati detetu kako da piški i kaki na WC šolji.

Ograničite čajeve, sokiće i mleko pred spavanje

Tokom odvikavanja od pelena nemojte davati detetu da pije najmanje sat vremena pre spavanja, a to znači da ćete mu morati poslužiti malo kasniju večeru da dijete pred spavanje ne bi tražilo da jede ili pije.

Zapamtite da noćno odvikavanje od pelena ne treba da ide u paketu sa dnevnim jer bi to za vaše dijete moglo biti previše odjednom, ali je veoma važno da se dijete ujutro probudi suho, bez obzira na pelenu.

Čitajte priče sa ovom tematikom

Postoji sjajna slikovnica u  izdanju Kreativnog centra koja se zove Miško Piško, a koja vam uveliko može pomoći da dete odviknete od pelena, a takvih je još mnogo na tržištu. Čitajte mu, neka gleda slike, menjajte glasove i potrudite se da mu odvikavanje od pelena dočarate na najzabavniji mogući način

Kad početi sa odvikavanjem od pelena

b85Mnogi stručnjaci širom svijeta se slažu da deca mlađa od 18 meseci nisu psihički spremna na odvikavanje od pelena, a kod dječaka to je i za koji mesec više nego kod devojčica.

Većina roditelja sa odvikavanjem počinje između 2-3 godine, ali istina je da ne postoji zvanično vrijeme kad bi trebalo početi. Postoji mogućnost da vaše dijete ostavi pelene samo ako mu objasnite šta se od njega traži, ali najvažnije od svega jeste da ne prenagljujete i ne prisiljavate dijete na nošu ako još uvek nije spremno.

Mnogi roditelji djecu uče na nošu pre nego navrše godinu dana, a to je kažu stručnjaci potpuno pogrešno. Deca mlađa od dvije godine ne mogu da kontrolišu kad da piške i kake jer se mišić koji kontroliše bešiku i rektum razvija između 18 meseci i dve godine starosti i zato bi trebalo da sačekate da dijete pokaže da je spremno. Ako prerano pokušate sa odvikavanjem šanse za nezgode su puno veće, a proces odvikavanja duže traje.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori