EdukativnoLifestyleZdravlje

Otkrijte zašto nas ljeti mnogo češće boli glava

Visoke temperature i obilni pljuskovi nakon kojih ostaje težak, lepljiv vazduh zbog kog ne možemo da dišemo nisu više karakteristični samo za prašume Amazonije, već su to klimatske promjene s kojima se sve češće suočavamo i u Srbiji. Posljedice takvog vremena, neuobičajenog za ovo podneblje, osjećaju mnogi, a najčešće se žale na tup bol u glavi koji ponekad traje i po nekoliko dana.

Da rizik za pojavu glavobolje raste s porastom temperature, pokazale su brojne neurološke studije. Naime, velika vrućina uzrokuje proširenje krvnih sudova u glavi koji pritiskaju nervne završetke, pa dolazi do vrlo osjetljive situacije kada i normalan protok krvi osjećamo kao probadajući bol kroz lobanju.

– Usljed naglih promjena atmosferskog pritiska, spoljašnje temperature i vlažnosti vazduha javljaju se metereopatske reakcije, od kojih je glavobolja najčešća – objašnjava doktor Aleksandar Stanić, specijalista neurologije i stručnjak za glavobolje.

Pregrijavanje tijela okida migrenu

Najčešće se radi, nastavlja naš sagovornik, o migreni i tenzionoj glavobolji, koje su oboljenja za sebe, ona koja nisu uzrokovana drugim bolestima.

– Ekstremne vremenske promjene remete prirodnu sposobnost organizma da se sam vrati u stanje prije nego šta je došlo do ikakvih promjena u njegovom funkcionisanju. Toplota iscrpljuje tijelo, preteranim znojenjem gube se tečnost i elektroliti, organizam se pregrijava, pada arterijski krvni pritisak i to sve zajedno okida glavobolju – navodi doktor Stanić.

Glava leti može da zaboli i od stalnog naprezanja mišića lica i očiju zbog škiljenja na jakom suncu, a ako ste dugo na suncu, možete dobiti sunčanicu, koja također ide uz glavobolju i mučninu. Okidač migrene mogu da budu i šećeri i kofein kojima obiluju gazirani napici, a koje leti više pijemo.

Manjak vode, višak šećera potencijalni uzroci

Doktor Stanić savjetuje da izbjegavamo izlaganje ekstremnim spoljnim atmosferskim uticajima i da povedemo računa o ishrani.

– Važno je da ne narušimo unutrašnju ravnotežu organizma. Na prvom mjestu to znači da izbjegavamo pretjerano pregrijavanje organizma tako šta ćemo boraviti u hladovini, pored vodenih površina i u rashlađenom prostoru. Ne smijemo dozvoliti da izgubimo tečnost i elektrolite i zato je izuzetno važno da redovno pijemo vodu i jedemo svježe voće i povrće.

Imajte na umu, zaključuje naš sagovornik, da većina glavobolja spontano prolazi, često i bez terapije. Ukoliko to ne bude slučaj, nemojte da se liječite sami analgeticima. Posjetite ljekara da utvrdi o kojoj glavobolji se radi, jer način liječenja zavisi od toga.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.