Ovi saveti za bezbednu gradsku vožnju će vam uštedeti novac i živce

Ovi saveti za bezbednu gradsku vožnju će vam uštedeti novac i živce

Vožnja po gradu pred sobom postavlja razne izazove. Saobraćaj je često gust i spor. Vidljivost je ograničena, parking je noćna mora, a pješaci često zaborave da kao protivnika imaju objekat od nekoliko tona. Kako biste izbegli stresne situacije i zadržali smirenost u vreme šica pročitajte ove savete za bezbednu gradsku vožnju.

Postoji mnoštvo stvari koje možete uraditi kako bi vam vožnja po gradu bila laka, i prilikom odabira automobila i u toku same vožnje.

#1 Izaberite odgovarajući auto

Ako često obavljate gradsku vožnju, manji automobil neće samo olakšati parkiranje, već ćete moći mnogo lakše da manevrišete kroz saobraćaj, zaobilaziti prepreke na putu i slično. Što će na kraju rezultovati u mnogo manje ogrebotina i razmene farbe sa ostalim automobilima na putu.

Ako ste novi vozač, možete kupiti stariji automobil za koji vam neće biti žao da ga oštetite. Ne morate da brinete šta ćete posle sa njim jer stari automobil može uvek da se pošalje na otkup.

#2 Manuelni menjač ili automatik?

Automobili sa manuelnim menjačem su zabavniji, zahtevaju manje održavanja i često troše manje goriva, ali vožnja u stani-kreni uslovima ume da bude umarajuća. Naročito ako vozite brdovitim delovima grada. Zato razmislite o funkcionalnosti različite vrste menjača ako znate da vas čeka dosta gradske vožnje.

#3 Izračunajte potrošnju

Vožnja po gradu je znatno zahtevnija za motor. Obrtaji na nižem nivou znače veću potrošnju goriva. Zbog toga postoji značajna razlika u potrošnji kada se vozi po gradu i kada se vozi po autoputu. Kada razmišljate o kupovini automobila računajte da će cena goriva porasti i pomnožite je sa predviđenom potrošnjom kako biste imali uvid u troškove za gorivo.

#4 Izbegavajte špic

Ako je moguće, izbegavajte vožnju gradom za vreme špica. Obično se gužve u saobraćaju stvaraju u prepodnevnim satima – od 07 do 09, i kasno popodne – od 16 do 18 časova. Pokušavajte da se držite dalje od prometnih ulica u ovo vreme, osim ako ste i vi ti koji idete na posao jelte.

Saobraćajne gužve ne samo što utičnu na vreme koje vam je potrebno da stignete do destinacije, već vas stavlja pod povećan rizik od nesreće i više stresa.

#5 Pazite na pešačke prelaze (i pešake)

Gradska sredina ima mnogo više pešačkih prelaza, naročitu u centru grada. Obratite pažnju čak i na mestima gde postoje semafori, jer nije retkost da ljudi pretrčavaju. Osim toga, neki pešaci su sporiji nego što semafor dozvoljava, pa je sigurnost svih učesnika u prometu veoma važna.

Posebnu pažnju obratite kada prolazite pored škola. Zone oko škola su posebno obeležene i ne bi trebalo da imate problem da prepoznate kada se nalazite blizu škola.

Prilagodite brzinu ograničenju i budite obazriviji kod pešačkih prelaza. Nikada ne znate da li će neka lopta da se pojavi odjednom ispred vas, a sa njom i nepažljivo dete, usporite.

#6 Pažljivo oko taksista

Taksi vozila su česta prepreka u većim gradovima. Taksisti će se često naglo zaustaviti kako bi pokupili iznenadnog putnika sa ulice. Držite bezbedno rastojanje od taksista i pazite na putnike koji izlaze i ulaze u taksi.

#7 Ne dozvolite sebi da besnite

Opšte je poznato da gradska vožnja stavlja vozače pod izuzetno visok nivo stresa. Neko je uleteo ispred vas, naglo zakočio i slično. Nemojte da naležete na sirenu ili da ulazite u verbalne rasprave, jer čak i da dođe do manjeg kontakta automobila, znajte da vam taj događaj neće biti od važnosti za 5 godina i nema potrebe da dovodite sebe u situacije zbog kojih ćete kasnije zažaliti.

Vozićete smirenije tako što ćete krenuti ranije nego inače. U tom slučaju nećete imati stres zbog toga što kasnite, a to će vam omogućiti da vozite opuštenije i sigurnije. Ako stignete 10 ili 15 minuta ranije, iskoristite to vreme da pregledate mejlove, prošetate ili se istegnite.

Pročitajte još: Ovo su najzagađeniji gradovi na svetu, a uzrok su i automobili!

2 komentara

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori