EdukativnoLifestyleZdravlje

Padom vanjske temperature raste nam pritisak, a evo i kako

Česte i nagle promjene vremena ne pogoduju starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Zahlađenje za 10 stepeni izaziva sužavanje krvnih sudova, šta može da dovede do skoka krvnog pritiska, kao i do pojave anginoznog bola

Česte varijacije temperature, smjena sunca i kiša, velika vlažnost i sparina značajno utiču na lučenje pojedinih hormona. Njihova pojačana koncentracija u krvi izaziva reakcije u krvnim sudovima, disajnim putevima, vegetativnom nervnom sistemu, kao i u moždanim ćelijama, pa osim hroničnim bolesnicima smeta i zdravima. Vremenske prilike su, zato, ovih dana, uzrok pojave glavobolje, pospanosti, poremećaja krvnog pritiska, otežanog disanja, razdražljivosti, a mogu da budu i direktan okidač epileptičnog napada, moždanog i srčanog udara.

Profesor dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra, kaže da su starije osobe i hronični bolesnici najosjetljiviji na atmosferske promjene, posebno na česte promjene atmosferskog pritiska i temperature:

– Srčani bolesnici najteže podnose naglo snižavanje temperature i vjetrovito vrijeme. Kada se temperatura snižava za više od desetak stepeni dolazi do sužavanja krvnih sudova, što može da dovede do skoka krvnog pritiska, kao i do pojave anginoznog bola.

Da bi se spriječile oscilacije krvnog pritiska i učestale anginozne tegobe, naš sagovornik savjetuje da, ako je moguće, vrijeme se provodi u izolovanoj, kućnoj sredini, gdje su vrijednosti spoljašnje temperature ustaljene.

– Kod bolesnika koji pate od hronične venske slabosti, odnosno proširenih venskih i limfnih sudova, situacija se dodatno komplikuje pri promijeni vremenskih uslova, tačnije kod naglog otopljavanja – kaže profesor Mitrović. – Pored već proširenog venskog korita i otoka koji se obično javljaju kada su topli i sparni dani, usljed većeg porasta temperature dolazi do dodatnog proširenja, čime se pojavljuju još veći otoci nogu, koji su bolniji. I u toj situaciji prevencija je mirovanje u kućni uslovima, sa podignutim nogama tako da tabani budu iznad nivo kukova.

Uticaju usljed promjenjivih vremenskih prilika podložni su i reumatičari. Kod njih sa svakim naglim snižavanjem temperature dolazi do bolova i otoka u zglobovima, što, kako objašnjava profesor Mitrović, nastaje usljed povećanog nakupljanja tečnosti u ćelijama.

U situacijama brzih promjena vremenskih uslova ugroženi su i bolesnici sa neurološkim oboljenjima, kao i oni sa Parkinsonovom bolešću.

– Oscilacije koje izazivaju vremenske promjene, direktno utiču na metaboličke procese i u mozgu – kaže naš sagovornik. – Poznato je da je jedan od osnovnih uzroka nastanka Parkinsonove bolesti nedostatak hormona dopamina, koji je važan regulator nervnih funkcija. Za normalnu koordinaciju pokreta potrebno je da u mozgu postoji ravnoteža između dopamina i drugog hormona – regulatora, acetilholina. Preovladavanje dopamina snižava tonus mišića i omogućava povećanu pokretljivost, dok preovladavanje acetilholina povećava tonus mišića, pa nastaju ukočenost i drhtanje.

NESANICA I NERVOZA

Kod osoba koje pate od depresije, anksioznosti ili napada panike, kao i onih koje su emocionalnije po prirodi, česte i nagle promjene vremena mogu da uzrokuju izraženiju pojavu nesanice, nervoze, napetosti i dekoncentracije. Naravno, dolazi i do učestalijih pojava epizoda panike, anksioznosti i depresivnih faza.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.