Popodnevno spavanje je dobro za vaše srce!

Popodnevno spavanje je dobro za vaše srce!

Ako ste se pitali koliko je zdrava popodnevna dremka i kako utiče na organizam, naučnici su konačno dali odgovor koji će se svideti brojnim spavalicama. Popodnevna dremka, naime, kako je predstavljeno na nedavno održanoj konferenciji Evropskog kardiološkog društva u Londonu, utiče na snižavanje krvnog pritiska.

Na konferenciji je rečeno da ne samo da snižava pritisak, već umanjuje šanse za srčani udar i druga kardiovaskularna oboljenja. U istraživanju je učestvovalo 400 muškaraca i žena koji su patili od povišenog krvnog pritiska.

Istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje imaju običaj poslije podne da odspavaju, 24-satni gornji krvni pritisak prosječno bio za pet odsto niži u poređenju s pacijentima koji nisu spavali poslije podne, prenosi portal Iflscience.com.

I premda se ta razlika na prvi pogled čini malenom, voditelj studije Manolis Kalistratos je na konferenciji za novinare rekao da čak i “sniženje pritiska od 2 mm Hg smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 10 odsto”.

Ustanovljeno je da popodnevno spavanje smanjuje gornji krvni pritisak za 3 mm Hg po svakome satu spavanja, šta je prosječno 5 mm Hg tokom popodnevnoga sna, a za poređenje, mala doza antihipertenzivnih lijekova gornji krvni pritisak smanjuje za 5 do 7 mm Hg.

Još jedan podatak koji ide u korist onima koji poslije podne vole da dremnu – studija je pokazala da je duži san povezan s većim sniženjem krvnoga pritiska. Utvrđeno je da jedan sat sna daje najbolje rezultate.

Kalistratos je primjetio i nekoliko ograničenja studije kojima bi trebalo da se pozabave oni koji će u budućnosti sprovoditi istraživanja u ovoj oblasti.

“Nažalost, poslepodnevno spavanje je navika koja danas predstavlja privilegiju za veliki broj ljudi koji svakodnevno rade od devet do pet ili kasnije, a i dnevna rutina je intenzivnija”, kazao je Kalistratos.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori