Priroda piše priče: ljubav, viteštvo i vjernost među insektima

Priroda piše priče: ljubav, viteštvo i vjernost među insektima

Priroda je jedan savršeni sistem u kome postoje jasna pravila. Ako se dovoljno zagledamo u taj svet videćemo da on i nije toliko različit od našeg. Čak i najsitniji insekti na planeti imaju osećanja, osećaju ljubav, sreću, vernost. U svom mikro univerzumu, osećaju patnju i bol, tugu i strah. Mužjaci se nadmudruju i bore među sobom kako bi osvojili naklonost ženskog pola. Zvuči li vam to toliko različito od našeg sveta. Neki lako menjaju partnere, a drugi ostaju verni svom paru čitavog života.

I mnoge druge paralele se mogu povući između njih, i nas, i zato ih svakako moramo poštovati. Pred vama su nekoliko primera iz prirode koji potvrđuju napred navedeno.

Veran kao mrav

Vernost je nerazdvojni pratilac svih velikih ljubavi, tako je i u svetu insekata. Mnogi eksperimenti potkrepljuju ovu priču. U nekim istraživanjima napravljen je ovakav ogled: Nekoliko mrava odvojeni su od njihove družine i posle četiri meseca odsustvovanja vratili ih u stari mravinjak. Dogodilo se divno čudo, mravi su prepoznali svoje stare „drugare“, milovali ih pipcima i odmah uključili u život i rad zajednice. Da su u pitanju bili stranci domaćini bi ih sigurno napali i izjurili iz mravinjaka. Pročitajte i duge priče o mravima.

Kad se cvrčak zaljubi

Ljubav, simpatije i udvaranje nisu osobine koje krase samo ljudski rod, neko postoje svugde, pa čak i među malim sićušnim insektima.Veličina ljubavi izgleda nije srazmerna veličini tela. Ako je neko mali kao mrav, muva ili cvrčak to ne znači da ne ume da se zaljubi i voli. Mnogi naučnici koji se bave proučavanjem životinjskog sveta primetili su da ovakva osećanja među insektima nisu ni malo retka.

Večernji hor cvrčaka je izuzetno prijatan doživljaj za čovekovo uho. Zbog toga su Grci, Kinezi, Indijanci i mnogi drugi narodi lovili primerke sa najlepšim glasom i zatvarali ih u male specijalizovane kaveze od pruća i uživali u njihovoj muzici.  Ali, cvrčci nikada, pa čak ni u takvom zatočeništvu, ne pevaju čoveku, već izabranici svoga srca. U stvari, zvuk koji ove životinjice stvaraju nastaje naročitim trenjem krila mužjaka, koji uznemirava ženku i privlači je. Pevajući cvrčci se zapravo takmiče među sobom, a ponekad pokušavaju da otpevaju one najteže tonove, računajući da će ženke najpre poći u pravcu najboljih pevača. U trenutku kada se ženka konačno pojavi, maestro cvrčak počinje da utišava svoje tonove i prelazi na milovanje „dame“ kojoj je njegov glas učinio božanstvenim.

Mačevanje bogomoljki

Mužjaci poljskih popaca, jelenaka, bogomoljki kao i mnogih drugih insekata, ne zadovoljavaju se nežnim udvaranjem, nego se, kako bi osvojili srca ženki, upuštaju u prave viteške borbe.

Mužjaci jelenaka izlaze iz lutaka nedelju dana ranije od ženki, pa se zato u tom periodu hvataju u koštac, kako bi zadivili malobrojne ženke. Oni sitniji, manje vešti, moraju da odustaju i sačekaju bolju šansu.

Način na koji se dva mužjaka bogomoljke bore za naklonost ženki, mogao bi da se uporedi sa mačevanjem. Kinezi su nekada, zabave radi, čak organizovali prave male turnire u mačevanju bogomoljki.

Balegari umiru zbog ljubavi

Mali sitni balegar ima, moglo bi se reći, veliku dušu. On ume iskreno da tuguje. Mužjak i ženka čitav život provode u trajnoj zajednici, dele sve poslove, a kada se dogodi da jedan od njih nestane i drugi od tuge ubrzo ugine.

    Povezane objave