Prva beba koja je nastala iz epruvete danas slavi 40-ti rođendan

Prva beba koja je nastala iz epruvete danas slavi 40-ti rođendan

Na današnji dan obilježava se najznačajnije dostignuće humane medicine dvadesetog vijeka. Zahvaljujući njemu, otpočela je praksa koju proslavlja između šest i osam miliona beba, rođenih postupkom vantjelesne oplodnje, ali i sve njihove porodice, nauka i medicina.

Britanka Luiza Braun, u svijetu poznata kao prva “beba iz epruvete”, danas puni 40 godina. Iako je ovim povodom izjavila da bi joj lično bilo draže da je njen rođendan njena lična stvar, jasno joj je da je riječ o istorijskom dostignuću.

“Vještačka oplodnja donosi nadu ljudima koji su bili u očaju, jer nikada neće imati dijete. Toliko se stvari promijenilo u decenijama iza nas, ali želja parova da imaju bebu, nikada nije. Moja mama, Lesli Braun, otišla je kod doktora, jer je patila od depresije. Glavni uzrok bila je njena nemogućnost da ima dijete sa mojim ocem. Kada su čuli za ovaj eksperiment, dobili su nadu. Iako nikada ranije nije uspio, tog puta doprinio je da se ja rodim”, piše Luiza Braun u specijalnom tekstu za Independent.

Nakon četiri godine od njenog rođenja, Braunovi su na isti način dobili i drugu kćerku Natali, koja je tada bila četrdeseto “dijete iz epruvete”.

Sterilitet je postao globalna tema u 21. vijeku, koja nije zaobišla ni Srbiju. U našoj zemlji neplodnost muči gotovo svaki peti par, pa država sve više pažnje posvećuje ovom problemu.

Ljekari, ipak, podsjećaju da medicina još uvijek nije dala odgovor na pitanje zašto vantjelesna oplodnja nekada uspije, a nekada ne. Srpski pionir u oblasti vantjelesne oplodnje dr Slobodan R. Radulović kaže da je za uspješno ostvarenje trudnoće često neophodno više pokušaja.

“Dok nauka radi svoje, na nama je da iskoristimo postojeće mogućnosti i zato apelujem na državu, ali i na kompanije, koje se rukovode principima društvene odgovornosti, da zajedničkim snagama stvorimo mogućnost da i parovi u Srbiji mogu sebi da priušte višestruke pokušaje”, istakao je on.

Dr Radulović izražava nadu da će nauka veoma brzo da napreduje, imajući u vidu da su u proteklih 40 godina nađeni odgovori na problem muškog steriliteta, da su usavršena tehnološka sredstva, poput 4D ultrazvuka, inkubatora za permanentno posmatranje razvoja embriona, kao i činjenicu da se uveliko radi na ispitivanju mogućnosti stvaranja jajnih ćelija od tkiva kože.

Zahvaljujući pionirima medicine Robertu Edvardsu, Patriku Steptou i Džinu Purdiju, desetine miliona ljudi širom svijeta do danas je ostvarilo svoju roditeljsku ulogu. U njihovu čast Muzej nauke u Londonu 5. jula otvorio je petomjesečnu izložbu.

Izvor

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori