Psihologija boja

Psihologija boja

Da li znate kako određena boja utječe na vas i vaše raspoloženje?

Da li znate kako određena boja utječe na vas i vaše raspoloženje?

Nevjerojatno je kako lako boja može poboljšati raspoloženje pojedinca ili ga pogoršati. Nije važno da li je u odjeći, na zidovima ili pred očima. Boja ima moć. Bitno ju je pametno iskoristiti.
(autorka).

Isaac Newton je otkrio da boja predstavlja rezultat interakcije između objekta i svjetlosti koja već ima određenu boju – Newton-ova teorija boja.

Iako opažanje boja može biti pod utjecajem subjektivnih faktora, postoje neki efekti boja za koje se smatra da imaju univerzalno značenje.
Tople boje (crvena, narandžasta i žuta) pobuđuju širok spektar emocija – od topline i ugodnog osjećanja sve do agresivnosti pa čak i bijesa.
Boje na plavoj strani spektra poznate su kao hladne boje (plava, ljubičasta i zelena) su umirujuće, ali mogu da isprovociraju osjećanja tuge ili apatije.

Liječenje upotrebom boja (kromoterapija) se danas koristi u holističkim tretmanima i to na sljedeći način – žuta stimulira nervni sustav, crvena poboljšava cirkulaciju, narandžasta povećava nivo energije…

Iako dejstvo boja ne mora nužno biti dugotrajno, ako se zna iskoristiti na pravi način može i poboljšati naše raspoloženje, pomoći nam u opuštanju i podići nivo naše energije.

Počnimo od crne boje.
Ona apsorbuje sve boje u spektru.
Iako se koristi kao simbol nečega zloga, prijetećeg i nesretnog, ona predstavlja i moć i finoću.
Ako želimo da nas ljudi shvaćaju kao ozbiljnu i odgovornu osobu onda ćemo se odjenuti u crnu haljinu ili crno odijelo.

Bijela boja se često opisuje kao hladna boja.
Izražava čistoću i nevinost i zbog toga je uglavnom neizostavna u odijevanju mlade na vjenčanju kao i izboru cvijeća na samom prijemu.

Crvena boja se povezuje sa ljubavlju, strašću, toplinom. Izaziva brojna osjećanja – od snage do uznemirenosti i ljutnje.
Voljenoj osobi poklanjamo crvene ruže. U crvenu odjeću se odijevamo kada želimo biti primijećeni i kada želimo osvojiti nekoga.

Plava boja može pomoći u postizanju osjećaja mira i spokoja, ali i tuge i povučenosti. To je mirna, sigurna i opuštajuća boja. Pomaže u produktivnosti. Mnogi nutricionisti je smatraju bojom koja smanjuje apetit, pa preporučuju svojim pacijentima da jedu iz tanjura plave boje.

Zelena boja simbolizira prirodu i njene pejzaže. Ima pozitivan utjecaj na otklanjanje stresa i na liječenje.
Kada ste uznemireni zagledajte se u zelenilo (livade, polja, pa čak i zidove okrečene u ovu boju) i osjetit ćete kako napetost popušta. Ona poboljšava i koncentraciju.

Žuta boja je najvidljivija boja, pa tako privlači najviše pažnje.
Iako se često doživljava kao vesela i topla, ako se previše vremena provede u gledanju u nju može doći do osjećanja bijesa ili frustracije, pa polako u odabiru ove boje.

Ljubičasta boja je simbol bogatstva i prestiža, duhovnosti, mudrosti pa i harmonije, ali i nezrelosti i nepraktičnosti.
Nijanse ljubičaste i lila mogu opustiti i stimulirati u isto vrijeme. Ova boja je opuštajuća i dobar je izbor za spavaću sobu. S obzirom da stimulira kreativnost omiljena je kod umjetnika.

Braon je boja koja se često nalazi u prirodi, a simbolizira snagu i pozdanost.
Pretjerano bivanje u braon bojama može dovesti do osjećaja izoliranosti i tuge.
Oblačenje u odjeću braon boje govori drugima da ste pouzdani i jaki i stojite čvrsto na zemlji.

Narandžasta boja privlači pažnju, pobuđuje osjećanja uzbuđenosti, entuzijazma i topline.
Kao i sa žutom bojom sa njom treba oprezno.

Roza boja simbolizira ljubav, romantiku i nježnost. Za nju se smatra da ima umirujući efekat. Uglavnom se smatra za ‘žensku’ boju tako da ukoliko želite naglasiti svoju ženstvenost odjenite se u njene nijanse.

I za kraj, na nama je izbor hoćemo li obojiti svoje platno života radošću, ljubavlju i smijehom ili strahom, ljutnjom, kajanjem, tjeskobom i zabrinutošću.

Olja Ljiljak-Kapidžić, dipl.psiholog i gestalt psihoterapeut

Olja
Olja
AUTHOR
PROFIL

    Povezane objave