Šaka zdravlja: 9 razloga zašto treba jesti borovnice svaki dan

Šaka zdravlja: 9 razloga zašto treba jesti borovnice svaki dan

Bobičasto voće pravi je saveznik zdravih kostiju, dobre probave i lijepe kože, a najpoznatije među njima su borovnice. Hranjivi sastojci smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti, bolesti srca i raka. Upravo zbog toga preporučuje ih se jesti svaki dan i to najmanje jednu šaku.

USPORAVAJU STARENJE MOZGA

One obiluju antioksidansima i sadrže flavonoid antocijan koji usporava starenje stanica mozga. One pridonose boljem učenju,  poboljšanju motoričkih sposobnosti i usporavanju demencije.

ČUVAJU SRCE

Ovo bobičasto voće sadrži supstance koje smanjuju rizik od nakupljanja masnih naslaga, a samim time i od bolesti srca. Masne naslage na trbuhu povećavaju opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa pa je prehrana bogata borovnicama korisna u sprečavanju tih oboljenja. Studije su pokazale da redovito jedenje borovnica smanjuje rizik od srčanog udara osobito kod žena.

PLAVE BOBICE ZA JAČI IMUNITET

Borovnice obiluju antioksidansima koji jačaju imunološki sustav tako da neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala. Time se smanjuje štetnost toksina koji ulaze u organizam.

REGULIŠU ŠEĆER U KRVI

One obiluju vitaminom C i odličan su izvor vlakana te pomažu u regulaciji šećera u krvi. Borovnice imaju niski glikemijski indeks zbog čega se preporučuju dijabetičarima.

BOBICE PROTIV BORA

Borovnice su bogate polifenolom i antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, potiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore. Također smanjuju upalne procese.

JAČAJU KOSTI

Ove su bobice bogate polifenolom koji potiče jačanje kosti zbog čega se preporučuju ljudima koji pate od artritisa. Studije su potvrdile da borovnice sprječavaju gubitak koštane mase nakon menopauze.

POBOLJŠAVAJU NOĆNI VID

Borovnice sadrže antocijan koji poboljšava noćni vid i povećava prokrvavljenost očiju. Prehrana bogata ovim voćem ubrzava prilagodbu na tamu, a sušene bobice su jednako dobre kao i one svježe.

BOROVNICAMA PROTIV ZATVORA

One sadrže vlakna koja potiču probavu, mijenjaju crijevnu floru i sprječavaju razvoj opasnih patogena.

ŠTITE OD INFEKCIJA URINARNOG TRAKTA

Borovnice slično kao i brusnice blagotvorno djeluju na mokraćni mjehur. One pročišćavaju urinarni trakt i sprječavaju ulaz bakterija.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori