Savjet: Evo kako da ne dobijete višak kilograma nakon prestanka pušenja cigareta

Savjet: Evo kako da ne dobijete višak kilograma nakon prestanka pušenja cigareta

Rizik od slaganja kilograma nastaje zbog promjene crijevne flore

Ukoliko ste prestali da pušite, vrlo je važno da promijenite način ishrane da se ne biste ugojili, tvrde švajcarski naučnici. Oni savjetuju da ishrana poslije ostavljanja cigareta mora da obiluje voćem i povrćem, jer pomaže da se ne naruši crijevna flora i da se potpomogne dobro varenje.

Naučnici sa univerziteta u Cirihu kažu da se 80 odsto pušača po prestanku konzumiranja cigareta ugoji u prosjeku sedam kilograma, i uglavnom je riječ o nakupljanju masnih naslaga.

Kako objašnjavaju, problem je u crijevima, jer kada se prestane sa pušenjem, mijenja se sastav crijevne flore, a samim tim dolazi do gojenja. Nagomilavanje viška kilograma dešava se čak i onima koji jedu istu količinu i vrstu hrane, koju su jeli dok su pušili.

Riječ je o tome da umjesto bakterija iz roda firmicutes i actinobacteria, po prestanku pušenja, u crijevima počinju da dominiraju daleko efikasnije bakterije u preradi hrane, iz tipova proteobacteria i bacteroides, što neminovno dovodi do bolje iskorišćenosti hranljivih materija, a samim tim i do gojenja.

Profesor Gerhard Rogler, vođa tima univerziteta u Cirihu, identifikovao je tu promjenu kao uzrok naglog gojenja i potvrdio da bakterije proteobacteria i bacteroides dominiraju u crijevima gotovo svih gojaznih ljudi.

– Nova crijevna flora, koja se u većini slučajeva formira poslije prestanka pušenja, mnogo efikasnije koristi energiju iz hrane koju jedemo – objasnio je profesor Rogler. 

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave

    Preporučujemo

    Top autori