Uzgoj mikroorganizama u laboratoriji

Uzgoj mikroorganizama u laboratoriji

Mikroorganizmi su aktivna živa bića

Mikroorganizmi su aktivna živa bića. U povoljnim uslovima okoline oni neprekidno obavljaju reakcije metabolizma, povećavajući svoje dimenzije i broj u populaciji. Jednostavno rečeno, mikroorganizmi su metaboličke mašine sa ogromnim potencijalom za umnožavanje.

Ponekad rast mikroorganizama možemo upotrijebiti za izvlačenje koristi od mnogih njihovih vrijednih produkata koji nastaju kao rezultat njihovih metaboličkih aktivnosti.

Sa druge strane, budući da smo sa njima u neprekidnom dodiru, mi smo i žrtve njihovih štetnih aktivnosti. npr. samo jedan patogeni Streptococcus, slučajno unesen posjekotinom pod čovječiju kožu, ubrzo može broj živih ćelija unutar tijela povećati do razine dovoljne da uzrokuje veliku temperaturu, pa čak i smrt. Na sreću, ostale bakterije proizvode antibiotike koji se mogu primijeniti za suzbijanje infekcijske bolesti.
Uloga mikrobiologije je velika u proučavanju upravljanja mikrobnim rastom, na koji se način može najbolje steći prednost korisnih osobina mikroorganizama i na najmanju mjeru svijesti njihov štetni uticaj. Zbog toga, naša sposobnost da uspješno kontroliramo mnoge infekcijske bolesti, zavisi od savršenog razumijevanja mikrobnog rasta i razmnožavanja. Mikroorganizmi se uzgajaju u posudama kao što su: epruvete, različite boce, Petrijeve kutije, do velikih čeličnih tankova. Različiti mikroorganizmi zahtijevaju različitu okolinu i kombinaciju hranjivih tvari, koja se naziva hranjiva podloga.

Neki mikroorganizmi rastu „in vitro“ (lat. u čaši, u laboratorijskim uslovima), neki „in vivo“ (lat. u živom, unutar živog organizma). Veliki broj mikroorgnizama može se uzgajati i „in vivo“ i „in vitro“. Mnogi mikroorganizmi koji uzrokuju bolesti kod ljudi i životinja mogu rasti i razmnožavati se u ili na tijelu njihova domaćina.

Patogeni i nepatogeni mikroorganizmi koji nastanjuju različita područja na tijelu domaćina, žive u okolini koja sadrži različite organske i anorganske tvari, različitu koncentraciju kisika i ugljen-dioksida, različit stepen kiselosti i bazičnosti (pH).

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave