EdukativnoLifestyleMagazinVideoZanimljivostiZdravlje

Šolja kravljeg mlijeka dnevno kao zdrava navika

Od najranijeg djetinjstva slušamo o prednostima konzumacije mlečnih proizvoda, a posljednjih godina su brojna istraživanja dokazala da mliječne masti treba uključivati u svaki obrok. Zbog stalnog mijenjanja „trendova“ u ishrani, ljudi sve više imaju dilemu oko toga šta je ispravno, pogotovo kada je riječ o ishrani kod djece

Poznata rečenica naših baka da ako želimo da porastemo i budemo snažni, moramo piti mlijeko, i danas se provlači u odgoju djece.

Ono šta se nikada nije promijenilo jesu nutritivne vrijednosti mlijeka kao značajnog izvora kalcijuma, kalijuma, fosfora i vitamina D. Od tih nutrijenata kalcijum je najznačajniji za izgradnju koštane mase, jačanje kostiju i zuba. Minerali poput kalcijuma ne mogu se proizvesti u organizmu pa ih zato moramo unijeti kroz ishranu. Usljed nedovoljnog unosa kalcijuma mogu se javiti simptomi kao sto su bolovi u mišićima i zglobovima, česti prelomi kostiju ili deformacije. Količina mlečnih proizvoda, koja svakodnevnim unosom obezbjeđuje poboljšanje zdravlja kostiju, ekvivalentna je ispijanju 3 šolje mlijeka dnevno. Ovo je posebno važno kada je riječ o ranoj preventivi, tako da djeci u periodu između 9 i 18 godina obavezno u ishranu treba 3 puta dnevno uključiti mliječne proizvode. Važno je napomenuti da ljudski organizam mnogo brže i bolje apsorbuje i koristi kalcijum iz mlečnih, nego iz drugih prehrambenih proizvoda.

Pored brojnih vitamina, mlijeko je i izvrstan izvor proteina, jer sadrži 3 – 4 g na 100 ml. Proteini iz mlijeka su visoko vredni i njihova iskoristljivost u organizmu je izuzetna, šta znači da ljudski organizam može da iskoristi gotovo 90 odsto proteina iz mlijeka. Proteini iz mlijeka sadrže značajne aminokiseline, neophodne za normalnu obnovu tkiva, rast i razvoj, održavanje imuniteta, stvaranje uobličenih krvnih elemenata, kao šta su eritrociti i leukociti, odnosno za sve ono šta čini imuni sistem organizma snažnim.

Praćenjem ishrane 30.000 sredovečnih i starijih žena, stručnjaci sa Harvarda su utvrdili da žene koje konzumiraju više mlijeka i mlečnih proizvoda i imaju ishranu bogatiju vitaminom D, manje su izložene riziku povećanja krvnog pritiska, dok konzumiranje jedne šolje mlijeka obezbjeđuje 16 odsto dnevne doze proteina koji grade i regenerišu mišićno tkivo.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.