EdukativnoLifestyleMagazinZanimljivostiZdravlje

Šta je sunećenje (obrezivanje) i za šta je sve dobro?

Sunećenje je mali operativni zahvat kojim se uklanja kožica (prepucij) koja prekriva glans penisa. Nakon zahvata glans je u potpunosti otkriven. Obrezivanje je bezbolno jer se radi uz lokalnu ili opštu anesteziju. Obrezivanje dječaka se vrši u mnogim zemljama pa tako i u našoj. Mnogo je razloga zbog kojih roditelji obrezuju svoje dječake a glavni su da se obrezivanjem znatno poboljšava higijena penisa i sprečavaju razne bolesti. U Bosni i Hercegovini, pored zdravstvenih i vjerskih razloga zbog kojih većina roditelja suneti svoje dječake, sunećenje takođe predstavlja dio kulture i tradicije. Nakon što se primijeni anestetik, sunećenje (obrezivanje) traje oko 15 minuta a zacjeljivanje i njega nekoliko dana. Nakon toga dijete je za cijeli život zaštićeno od nečistoća, infekcija, bakterija, i raznih polnih i urinarnih bolesti koje mogu ugroziti cjelokupno zdravlje. Sunećenje je kao odlazak zubaru, to je rutinski i jednostavan zahvat.

Sunećenje, odnosno uklanjanje viška kožice, donosi mnogobrojne zdravstvene koristi. Na ovoj stranici ćemo navesti i objasniti glavne prednosti sunećenja te zdravstvene probleme koji mogu biti izbjegnuti i riješeni tim zahvatom. Između ostalog, sunećenje je korisno jer:

– Sprečava nakupljanje prljavštine, urina, i bakterija ispod kožice.
– Sprečava pojavu fimoze i parafimoze (uska kožica).
– Sprečava infekcije i upale kožice i glavića.
– Sprečava infekcije i upale mjehura, mokraćne cijevi, i bubrega.
– Sprečava balanopotitis i balanitis (upala glavića i kožice).
– Sprečava adheziju prepucija (slijepljena kožica).
– Smanjuje rizik od pojave raka penisa.
– Smanjuje rizik od pojave raka prostate.
– Smanjuje rizik od pojave raka grlića maternice kod žena.
– Smanjuje rizik od polno prenosivih bolesti, herpesa i HIV-a.
– Te znatno olakšava higijenu i poboljšava estetski izgled penisa.

Nekoliko dodatnih činjenica o sunećenju:

– Sunećenje je najčešće izvedeni operativni zahvat na svijetu.

– Obrezivanje se prvenstveno radi iz higijenskih i zdravstvenih razloga, odnosno kao preventiva i zaštita dječaka i muškarca od raznih polnih i urinarnih bolesti. Takođe, sunećenje je dio kulture i tradicije življenja, te vjerska obaveza muslimana i jevreja.

– Mnogo je razloga zašto je dobro obrezati dječaka, a niti jedan zašto nije.

– Sunećenje znatno olakšava održavanje higijene penisa te sprečava razne infekcije, upale, i bolesti koje mogu ugroziti cjelokupno zdravlje.

– Roditelji koji nisu obrezali svoje dijete se trebaju zapitati, koje su zdravstvene koristi za dječaka ako ima kožicu? Odgovor je – nema ih. Sa druge strane, zdravstvene koristi od uklanjanja kožice su mnogobrojne.

– Roditelji koji su neodlučni se trebaju zapitati, da li je bolje da njihov dječak ima kožicu i da mu se cijeli život ispod nje skuplja prljavština, ili je bolje da nema kožicu i da se prljavština nema gdje skupljati? Odnosno, je li za njihovog dječaka bolje da cijeli život bude izložen mogućim infekcijama i bolestima, ili je bolje da nije izložen raznim infekcijama i bolestima?

– U Bosni i Hercegovini, u gradovima poput Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara, Bihaća, Goražda, Travnika, te u drugim mjestima, velika većina dječaka su obrezani. U tim gradovima se svaki dan osuneti stotine dječaka.

– Preko 70% dječaka u Americi je obrezano. U toj državi dječaci se obrezuju odmah nakon rođenja. Slična situacija je i u Kanadi.

– Posljednjih godina obrezivanje je sve prisutnije u zapadnim Europskim zemljama poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije…, a sve zbog naučnih istraživanja i dokaza koji podupiru obrezivanje i potvrđuju korisne zdravstvene osobine tog zahvata.

– Komplikacije koje se mogu javiti tokom obrezivanja su voma rijetke i bezopasne do te mjere da su zanemarive. Vrlo je važo da obrezivanje obavi stručna osoba!

– Sunećenje nije traumatičan zahvat jer se radi pod lokalnom ili opštom anestezijom tako da dijete ne osjeća nikakvu bol. Obavlja se na stručan i moderan način, te traje oko 15 minuta. Nakon par dana zacjeljivanja i njege dijete sve to zaboravi kao da se ništa nije desilo. Sunećenje se obavi jednom a dobrobiti tog zahvata traju za cijeli život.

– Sunećenje je kao odlazak zubaru, to je rutinski i jednostavan zahvat koji trajno doprinosi boljem zdravlju i higijeni. Na obrezivanje se treba gledati kao i na vakcinaciju. Obadvoje služi za dugoročnu preventivu i zaštitu od raznih bolesti i oboljenja.

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.