Šta uraditi kad se dijete boji pasa?

Šta uraditi kad se dijete boji pasa?

Lijepo je da djeca savladaju strah i uživaju u psećem društvu, ali je jako bitno da nauče ostati na udaljenosti od nepoznatih pasa kako ne bi izazvala problem

Ako se dijete plaši psa, bitno je da prihvatite djetetov strah te da mu pomognete da se opusti u blizini pasa. Ne osuđujte njegovo ponašanje i ne ismijavajte ga. Suosjećajte s njim i pokažite da razumijete kako se osjeća. Psi su glasna, velika i živahna stvorenja, što može biti jako zabavno, ali i jako strašno malom djetetu.

Ne prisiljavajte dijete da pomazi psa, time možete samo pojačati njegov strah. Umjesto toga, postepeno ga upoznajte s čovjekovim najboljim prijateljem. Lijepo je da djeca savladaju strah i uživaju u psećem društvu, ali je jako bitno da nauče ostati na udaljenosti od nepoznatih pasa kako ne bi izazvala problem.

Objasnite djetetu da psi, kao i ljudi, neka ponašanja smatraju prijetećima i na njih mogu reagirati burno. Djetetu čitajte priče u kojima su glavni likovi psi, gledajte takve crtane i igrane filmove. Što dijete bude znatiželjnije, možete praviti veće korake.

Ne zaboravite poučiti dijete kako ispravno milovati i igrati se sa psima. Razgovarati s djetetom i saslušati njegove prijedloge uvijek je dobra ideja. Pitajte dijete za mišljenje o tome kako može prevladati svoj strah od pasa.

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

    Povezane objave