EdukativnoIstraživanjaMagazinNaukaNovostiSciTechSvijetTehnologijaZanimljivosti

Švicarski naučnici otkrili protein koji usporava razvoj raka jetre

Univerzitet u Baselu u Švicarskoj je objavio kako je otkriven protein koji može usporiti razvoj raka jetre te osim toga omogućava i raniju dijagnozu, kao i veće izglede za preživljavanje.

Od ove vrste raka najčešće obolijevaju stariji muškarci koji već boluju od ciroze jetre, a najveći problem predstavlja to što se ova bolest otkrije tek u poodmakloj fazi i na taj način skraćuje mogućnost preživljavanja.

“Protein se naziva LHPP i sprečava nekontrolisano širenje ćelija raka u jetri, a njegov nedostatak skraćuje životni vijek pacijenata za dvije godine”, navodi se u saopćenju univerziteta.

Dodali su da bi se genetskim putem trebala obnavljati proizvodnja tog proteina kod onih pacijenata koji ga nemaju.

Ovo otkriće je objavljeno u časopisu Nature za koji je glavni autor istraživanja Savanth Hindupur rekao kako je zapanjujuće to da je LHPP bio potpuno odsutan u tumorskom tkivu, a da se nalazio u zdravom. Tako je proučavano 4.000 proteina u zdravom tkivu i u tumorima jetre kod miševa.

“Uočeno je da je na isti način kao i u primjeru miša prisutan pad nivoa LHPP-a kod tumora pacijenata koji boluju od raka jetr”, rekao je Savanth Hindupur.

Istraživači su naveli i to da se povećava broj ljudi koji imaju rak jetre koji se još naziva i hepatocelularni karcinom i da je u proteklih 20 godina broj takvih slučajeva gotovo udvostručen u Švicarskoj. Dodali su da rade na usavršavanju proteina LHPP kako bi u budućnosti bio koristan u usporavanju razvoja i drugih karcinoma.

Oznake

Zanimljivosti

Portal Zanimljivosti je nastao krajem 2013 godine sa težnjom da se široj masi dostave što tačnije informacije na razne teme. Akcenat smo stavili na tekstove edukativnog karaktera.

Slične Objave

Zatvori

Otkriven je AdBlocker

Razmislite da podržite naš rad tako što ćete isključiti Adblocker za ovu stranicu.